Акценти
Начало / Култура / С европейски средства продължават разкопките на античния кастел Димум в град Белене

С европейски средства продължават разкопките на античния кастел Димум в град Белене

Пети сезон продължават археологическите разкопки на митническата, търговска и пътна станция Димум, която се е намирала на територията на днешния град Белене. Това лято вниманието на археологическа експедиция, ръководена от специалиста от Военноисторически музей в Плевен Соня Лазарова /на снимката/,  е насочено към източната част на сградата – така наречената принципия. Досега по-подробно е била проучена  западната част на постройката.

Цел на тазгодишните разкопки в късноантичния кастел Димум е разкриване на съкровищницата на античния град. „Целта ни е да разкрием помещението, където са държали заплатите на войниците и помещението, където са складирали оръжието”, пояснява Лазарова.
Соня Лазарова  работи с археолога Владимир Найденов от Регионалния исторически музей в Плевен, както и с 24 младежи от Белене. Консултант е ст. н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН. Разкопките ще продължат до началото на септември.

За да финансира разкопките, Община Белене  е разработила проект „Димум – античната митница на Мизия”, по койтоса отпуснати над 1 млн. 800 хил. лева по европейска програма.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...