Акценти
Начало / Общество / Половината от идващите в приемните дни на кмета питат за общинско жилище

Половината от идващите в приемните дни на кмета питат за общинско жилище

50% от  хората, които се записват в приемните дни, идват с искане за отпускане на общинско жилище. Това съобщи днес на брифинг кметът проф. д-р Димитър Стойков по повод предстоящото решаване на проблема с освободените 127 общински жилища в  блок „Тотлебен”, който доби печална известност покрай досегашните си обитатели.

Проф. Стойков обясни, че всички изрядни наематели, които нямат задължения към Общината, са настанени в други общински жилища. В блока са останали пет семейства, които имат неизплатени задължения. Но по закон нямаме право да настаним в общински жилища хора, които имат задължения към Общината, каза кметът и припомни, че само за вода натрупаните задължения от досегашни обитатели на блока са в размер на 70 000 лв., които остават за сметка на Общината.

„Сега ми предстои трудна среща с шефа на ВиК, за да търсим разумен компромис за решаване на проблема, тъй като Общината няма финансова възможност да покрие целия натрупан дълг”, обясни още проф. Стойков.

Срокът, до който блокът трябва да бъде освободен, е 15 август. След което общинското ръководство трябва да реши тежкия въпрос каква да бъде съдбата на блок „Тотлебен”, който е в отчайващо състояние – без ВиК и ел-инсталации, без асансьор, с изкъртена дограма.

Според кмета, Общината има два варианта за справяне с проблема. Единият е да се търси финансиране на ремонта по европейска програма през новия програмен прозорец, който се отваря през 2013 г. Другият вариант е, след като блокът бъде почистен, да бъде обявен за продажба.

По груби изчисления ремонтът на блока ще струва 2 млн. лв. „Честно казано, ако не намерим вариант за покриване на ремонта чрез европейски пари, продажбата ще е най-доброто решение”, коментира Стойков. Първоначалната данъчна оценка на блока е 1 млн. 600 хил.лв. , а според проф. Стойков актуалната данъчна оценка ще е много по-ниска.

В крайна сметка съдбата на блока ще бъде решена от Общинския съвет като принципал.

„Лично аз предпочитам да ремонтираме сградата и да осигурим тези 127 общински жилища. Но ако не намерим вариант за финансиране на ремонта, ще бъдем принудени да я продадем, защото в противен случай ще ни носи само разходи”, изтъкна кметът. Той беше категоричен, че въпросът с евентуално събаряне на сградата не стои като вариант на този етап. Още повече, че по груби изчисления това би струвало сериозна шестцифрена сума.

Сега Общината трябва да  почисти блок „Тотлебен”, което ще стане основно с хора от временната заетост, да го затвори и да постави охрана, за да пази от посегателства общинската собственост, докато общинските съветници се произнесат каква да е съдбата на сградата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...