Акценти
Начало / Общество / Кметът плашил с “удар” Зеленогорски?

Кметът плашил с “удар” Зеленогорски?

Найден Зеленогорски обяви на днешната сесия сензационно, че има записан телефонен разговор с кмета проф. Димитър Стойков, в който градоначалникът го заплашва, ако не спрат с Георг Спартански да се занимават с всичко онова, което кметът прави.

На микрофона Найден Зеленогорски заяви следното: ”Всички са наясно, че има няколко проверки на Сметната палата, на Агенцията за държавна финансова инспекция, ако искате може да ви връча преписките от тези проверки, за да видите, че всичко е проверявано и всичко е както трябва. Но защо всъщност се случва това точно сега?

Преди десетина дни г-н Стойков ми се обади по телефона и аз случайно, без да исках, записах разговора – ако искате, мога да ви пусна малко. Той ми каза директно следното:”Г-н Зеленогорски, ако г-н Спартански и вие не спрете да ми задавате въпроси и да се занимавате с всичко това, което правя, аз не мога да ударя г-н Спартанкси и групата /БНД/, но ще ударя Вас.” Нещата са ясни – търси се някакъв политически ефект, сега започват кампаниите по парламентарни избори, искате или не, аз съм част от един политически проект. Очевидно е, че аз и групата трябва да бъдем дискредитирани. Аз оставам изумен как за една година и половина не ми се обадихте за нищо друго, освен да ме заплашите по телефона и да ми кажете: внимавайте от сега нататък, защото всички контролни институции са наши и ще се случат страшни неща с вас. Аз не се притеснявам от тази проверка, готов съм да ви сътруднича, ако ме поканите”.

От своя страна кметът проф. Димитър Стойков отвърна на казаното по следния начин: ”Никого не съм заплашвал, никого не съм давал на прокурор. Делата, които са възбудени, са в резултат на това, че всички проверки, проведени в Община Плевен, съответно се подават към прокуратурата и когато тя решава – се самосезира. Лично аз по никакъв начин не съм подавал дела. Единственото, което съм помолил г-н Зеленогорски, е да се спазва коректния и добрия тон в този Общински съвет. Да, телефонен разговор имаше, нека извади записа и да го пусне. Обсъдихме нещата, може и да съм бил малко по-емоционален, но при положение, че Общинският съвет – в общи линии, се занимава с несъществени дела, аз го помолих за по-коректен тон”.

До тази размяна на обвинения се стигна, след като стана ясно, че със 410 000 лв., заложени в Програмата за насочване на средства, постъпили в инвестиционния приватизационен фонд на Община Плевен, ще се платят вече направени ремонти на уличната мрежа в града, и то през 2008-2009 год. по този повод беше гласувано и решено да бъде създадена специална комисия към Общинския съвет, която ще установява законосъобразността на неразплатените разходи от фонд Приватизация към 31.12.2012 год. Съставът й е от 5-ма общински съветници. Председател е Любка Костова /ГЕРБ/, а четиримата членове са Димитър Кочков и Илиян Йончев /БСП/, Красимир Атанасов /Атака/ и Христомир Христов /група Център/. БНД отказаха да се включат в комисията.

След поискана почивка, съветниците от Българска нова демокрация – Обединена десница излязоха с декларация, прочетена от Георг Спартански. Те заявиха, че остро и категорично възразяват срещу опитите на кмета на Община Плевен за политическо сплашване и запушване устата на опозицията в Общинския съвет. “Декларираме, че няма да се поддадем на инсинуации, шантаж и политически рекет! Осъждаме стила на задкулисни договорки и непрозрачност при ръководене на общинските дела … Предлагаме на всички политически сили незабавно и категорично да се разграничат от нечистоплътните политически практики, които бяха демонстрирани!”, пише още в декларацията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...