Акценти
Начало / Общество / С тържествен ритуал, изложба и дискусия „Левски и Свободата” ще отбележат в Плевен 140 години от гибелта на Апостола

С тържествен ритуал, изложба и дискусия „Левски и Свободата” ще отбележат в Плевен 140 години от гибелта на Апостола

По повод 140 години от обесването на Васил левски Община Плевен и Регионален исторически музей  организират кръгла маса на тема „Васил Левски и Свободата”. За водещ на дискусията е поканен проф. Иван Стоянов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Участие ще вземат ученици от Езиковата и Математическата гимназия, ДФСГ „Интелект“ и представители на Общински комитет „Васил Левски“.

Кръглата маса ще се проведе в Регионалния музей от 15 часа на 19 февруари. Преди това, от 13 часа в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ“ проф. Стоянов ще представи книгата си „Нови щрихи към идейните възгледи на Васил Левски”.

Отново в Регионалния музей, от 17 часа ще бъде открита камерна изложба „Съратници на Левски в Плевен“. В нея са включени рядко показвани материали от фонда на музея, свързани с дейността на Левски в Плевенския край. Ще бъдат представени и резултатите от конкурса за детска рисунка „Васил Левски и идеята за Свободата“ с деца от арт школа „Колорит“. Най-добрите детски творби ще бъдат подредени в изложба.

Дружеството на писателите в Плевен също ще се включи в отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола с литературно четене „Левски в културната памет на България“. То ще се проведе от 16.30 часа в галерия „Колекция дарение Светлин Русев“.

Тържественият ритуал по повод 140 години от обесването на Васил Левски ще се състои от 11 часа, на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...