Акценти
Начало / Общество / Започна разработването на областна стратегия за развитие за периода 2014 – 2020 год.

Започна разработването на областна стратегия за развитие за периода 2014 – 2020 год.

Представители на всички институции, както и на общините в Плевенска област, на бизнеса и граждани, се събраха днес на първо заседание по разработването на новата Областна стратегия за развитие, която ще е в сила от 2014 до 2020 година. „От началото на 2014 год. започва действието на новия програмен период с новите оперативни програми и затова започва процесът на създаване на нова стратегия. Той трябва да приключи 6 месеца преди началото на следващата година”, обясни зам.-областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков. По думите му, стратегията дава визията, разкрива потенциала на областта, за да може впоследствие да се кандидатства конкретно по оперативните програми за изпълнение на целите на стратегията.

„Най-важното, което трябва да направим днес, е да потърсим и връзката с общините, за да ги ентусиазираме да видят своето място в стратегията”, обясни арх. Белин Моллов, ръководител на колектива, спечелил обществената поръчка за разработване на областната стратегия за развитие. Той обясни, че до края на февруари екипът ще е готов с разработването на анализа от днешната среща, така че в средата на месец март ще има следващо обществено обсъждане, когато ще бъдат представени и стратегическите цели. Според предварителните планове, в края на май екипът ще е готов и ще организира трето обсъждане, на което ще представи областната стратегия за развитие.

„Ролята на областната стратегия е да бъде координатор, обобщаващ стратегическите цели за всички общини, откъдето ще дойдат конкретните проекти. Идеята е не всяка община сама за себе си да избира своите приоритети за развитие, а те да бъдат съгласувани на ранен етап от планирането”, обясни арх. Моллов. Според него, много е важно да се обедини в стратегията всичко, което е заложено в плана за действие по Дунавската стратегия, за да има възможност да се реализират важните направления – за оживление и изграждане на пристанища, изграждане на крайдунавския път, основното направление на път от Никопол през Плевен, Ловеч, Троян, Пловдив, пресичащо цяла България надолу чак до остров Тасос. Другото важно нещо е да намерим мястото на предстоящата да се реализира през новия планов период магистрала Хемус в този участък, какво ще се случва на кръстовището на пътя Плевен – Ловеч, където той ще се пресича с магистралата. „Въпросът сега е как ще закачим малките, общинските проекти, към огромните – за да можем, когато се построи магистралата или се реализира вертикалното направление, да имаме готовност да го изпълним със съдържание”, уточни арх. Белин Моллов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...