Акценти
Начало / Общество / Кметът Георг Спартански откри днес форум за иновативни подходи в общинския транспорт

Кметът Георг Спартански откри днес форум за иновативни подходи в общинския транспорт

Кметът на Община Плевен – Георг Спартански, откри днес форума за споделяне и трансфер на водещи решения и практики в сферата на мобилността: „Общинският транспорт между две кризи: възможности за иновативни подходи и високотехнологични решения“.  Форумът се провежда в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда от 23 до 25 октомври в к.к. „Албена”.

Решенията на Столична община по проблема сподели директорът на ЦГМ, Димитър Дилчев. Говорители във форума са също Никола Рогачев, председател на УС на БАПУГМ,  Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив, кметовете на общините Балчик и Банско, Николай Ангелов и Иван Кадев, председателят на БФАС, Румен Дунев.

Годишната среща на местните власти се организира от НСОРБ и е част от проявите, посветени на Деня на българската община – 12 октомври. Тя събира кметове, председатели на общински съвети, съветници и ключови експерти от общините с представители на законодателната, изпълнителната власт, дипломати, партньори от страната и чужбина за обмен на идеи и опит, за обсъждане на важни за развитието на общините и държавата проблеми.

Програмата на събитията през тази година е фокусирана върху теми, свързани с две важни за българските общини годишнини – 140 години от приемането на първия Закон за общините и градското управление и 15 години членство на България в ЕС. Покана за участие е отправена към Президента на Република България Румен Радев.

Форумът на НСОРБ включва конференции и дискусии за споделяне на добри практики в областта на устойчивото местно развитие и икономическия потенциал на общините, ефективното оползотворяване на отпадъците и внедряването на съвременни интелигентни решения в управлението на обществените системи на местно ниво.

В рамките на събитието дискусии по актуални въпроси ще проведат Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България, Националната асоциация на секретарите на общини и регионалните сдружения на общините в страната.

По време на Срещата на местните власти ще бъдат връчени годишните награди на НСОРБ за принос в развитието на местното самоуправление на общини, личности, инвеститори, партньори и медии.

Акценти в програмата са:  Тържествена сесия „140 години законодателство за българските общини“ и  Пленарна сесия „Европейският път на българските местни власти“, на която са поканени представители на ЕК и евродепутати.

В програмата на сесията е включена и тържествена церемония по връчване на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...