Начало / Общество / РИОСВ-Плевен участва в мониторинг на кафява мечка в Западни Родопи

РИОСВ-Плевен участва в мониторинг на кафява мечка в Западни Родопи

Експерти от РИОСВ-Плевен участваха в мониторинг на кафява мечка /Ursus arctos/ в съвместни екипи с горски служители в района на ДГС-Смолян, ДГС-Борино, ДЛС-Чепино и ДГС-Алабак, на територията на Западни Родопи. По време на наблюдението, 18 октомври – 21 октомври 2022 г., са установени само следи от жизнената дейност на мечките – отпечатъци от предни и задни лапи, екскременти, следи от нокти и косми. Данните са въведени в полеви формуляри, които включват GPS-координати на наблюденията и са изпратени към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие за обработка чрез специализиран софтуер и статистически анализ.

Есенният мониторинг се провежда всяка година по предварително определени маршрути в изпълнение на Методиката за мониторинг на кафява мечка. В преброяването са участвали експерти на Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околна среда и водите на територията на страната и представители на съответните държавни горски и ловни стопанства.

Целта на събраната по време на мониторинга информация е да се определят числеността, възрастовата структура, хранителните навици и състоянието на популацията на вида, както и да се регистрират териториите, които се обитават от кафявата мечка.

 

 

 

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...