Начало / Общество / Кметът Георг Спартански заряза в масивите на ПГЛВ – Плевен (галерия)

Кметът Георг Спартански заряза в масивите на ПГЛВ – Плевен (галерия)

В най-старото земеделско училище в страната – Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен, днес беше спазена традицията за отбелязване на Трифон Зарезан с избор на нов Цар на лозята и зарязване на лозето.

Досегашният Цар на лозята – Генади Станков, предаде короната на новоизбрания Емил Георгиев от 11 б клас, със заръката да бъде добър и грижовен стопанин.

IMG_7526цар на лозята - нов

 „Хората, които се занимаваме с лозарство, винарство, със земеделие знаем, че природата е силна, но с нашия професионализъм, воля и сила успяваме да станем приятели с нея. На този най-буен и жизнерадостен празник – Трифон Зарезан, нашето училище отбелязва и професионалния си празник. Малко са училищата дори в Европа, които празнуват 126 години от своето създаване и превръщат добрите традиции в предначертано бъдеще”, каза в поздрава си по повод празника директорът на Професионалната гимназия по лозарство и винарство – Бисерка Илиева. Тя отбеляза, че няма как след такава богата история  ученици и преподаватели да не се стремят да бъдат винаги сред най-добрите и успелите.

Бисерка Илиева прочете поздравителен адрес, изпратен от министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

IMG_7513бисерка илиева

С поздрав към учениците и преподавателите от Гимназията по лозарство и винарство се обърна и кметът на Плевен Георг Спартански, които в шеговит тон каза, че може би  е време Трифон Зарезан да стане официален празник в България. „ А извън шегата ще кажа, че България ще я има дотогава, докато си пазим традициите и затова Трифон Зарезан е много важен за народа ни. Не случайно  виното е една от запазените марки на България и винарството е сериозна професия, която заслужава уважение”, подчерта Спартански.

Гости на днешния празник в ПГЛВ бяха също председателят на Общинския съвет в Плевен – Мартин Митев, ректорът на Аграрния университет в Пловдив – проф. Христина Янчева, директори на професионални училища в града, гости от страната. Те участваха в ритуала по зарязването на лозята.

По традиция новоизбраният Цар на лозята и неговите подгласници се отправиха към лозовите масиви, възседнали коне. Там той първи заряза лозето и го поля с вино с пожелание за плодородие. След него зарязаха най-опитният лозар и кметът Георг Спартански.

Следваща Предишна
IMG_7530цар на лозята
IMG_7539цар на лозята
IMG_7544цар на лозята

IMG_7550царна лозята
IMG_7552зарезан
IMG_7557зарезан пглв

IMG_7563зарязване ПГЛВ
IMG_7531ансамбъл мизия
IMG_7512гости
Следваща Предишна

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...