Акценти
Начало / Общество / Пчелари от Рибен създадоха меден шоколад, за да предпазят подрастващите от диабет

Пчелари от Рибен създадоха меден шоколад, за да предпазят подрастващите от диабет

Уникален меден шоколад и мощен имунен биостимулатор са само част от предлаганите продукти на 14-то Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2015”, което бе открито вчера. За уникалните свойства на двата продукта за ИнфоПлевен споделиха техните производители – известното плевенско семейство пчелари Илиеви. Пчелният елексир на семейството от Рибен е защитен патентован продукт, който комбинира мед, цветен прашец, прополис, млечице и апиларнил. Той укрепва всички органи на организма и имунната система, като е подходящ за деца над 2 години, сподели инж. Веселин Илиев.

Инж. Веселин Илиев, заедно със своя син Константин Илиев, отглеждат в два пчелина 230 пчелни семейства в село Рибен. Жените от семейството пък разботят в лаборатория по апитерапия (бел. а. Апитерапията представлява лечение с пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова). С пчеларство семейството се занимава от над 30 години. Отглеждането на пчели започва като хоби, с което Веселин и съпругата му Мирана уплътнявали почивните дни. След като се пенсионирали, увеличили броя на пчелните семейства, а в семейния бизнес се включил и синът Константин с жена си.

меден шоколад

Идеята за медения шоколад пък се зародила от факта, че няма дете, което да устои на сладкото изкушение. Заради все по-ранната възраст, в която диабетът се среща сред подрастващите, семейство Илиеви решили да създадат продукт без бяла захар. Така те я заменили изцяло с мед, а какаото било изместено почти изцяло от рожково брашно, като от него оставили само 5%.

Рожковото брашно е добито от рожково дърво в Испания, поясни съпругата Мирана. Тя допълни, че какаовото и рожковото дърво са много близки като дървесен вид, но като състав имат сериозна разлика. Какаовото дърво, като състав, действа благотворно при поликистозни яйчници, проблеми с очите и т.н. Именно затова част от него е запазено, защото като цяло то действа благотворно и по този начин хем се дава удоволствие на децата, хем не им се вреди.

мед пчелни продукти

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...