Акценти
Начало / Здравеопазване / Кампания и измерване на витален капацитет подготвят за Световния ден без тютюн

Кампания и измерване на витален капацитет подготвят за Световния ден без тютюн

Информационна кампания, насочена най-вече към учениците и измерване на виталния капацитет на белия дроб подготвят от Регионалната здравна инспекция в Плевен. Поводът е Световния ден без тютюнев дим, който се отбелязва по традиция на 31 май. Тази година специалистите акцентират върху забраната за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство.

Планираните от плевенската здравна инспекция дейности започнаха още в средата на месеца с публикевяне на филмите „Дим”, „Денят на Яна”, „Невидимият” и „Пушенето забранено” на интернет страницата на РЗИ. Презентация по темата са изготвили и ученици като идеята е да обърнат внимание по проблема най-вече на връстниците си.

От днес до края на месеца в часовете по СИП “Здравно образование” в училищата в Плевенско Световният ден без тютюн ще бъде отбелязан както чрез прожекции на филмите по темата, така и с ролеви игри и викторини, състезания и дискусии на тема „Реклама за живот без тютюнопушене”. Ще бъдат разпространени и флаери „Животът обича непушачите”.

На самата дата 31 май специалисти от здравната инспекция в Плевен ще проведат в централната градска част измерване на витален капацитет на белите дробове на желаещите. Изследването показва максималния обем въздух, който може да бъде издишан след максимално вдишване. Освен това ще бъдат предоставени информационни материали за дейността на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене, структуриран в РЗИ Плевен. От д-р Ирина Джикова от инспекцията научихме, че от началото на годината до момента 12 души са посетили кабинета и са потърсили помощ от специалистите.

125 човека са участвали в анкетата на сайта на инспекцията, резултатите сочат, че 88 от тях подкрепят пълната забрана за тютюнопушене, 33 – не, а 1 не може да прецени. Данните показват и че голяма част от пушещите спазват забраната и следят за това, най-вече на обществени места.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...