Акценти
Начало / Общество / Издадоха разрешение за ползване на отводнителните канали в Крушовене

Издадоха разрешение за ползване на отводнителните канали в Крушовене

Държавна приемателна комисия, назначена със заповед на инж. Николай Начев, началник на РДНСК Плевен, е издала разрешение за ползване на реконструираните отводнителни канали в село Крушовене. Те бяха ремонтирани заедно със съществуващите към тях защитни съоръжения по проект, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”, уточняват от Община Долна Митрополия.

Общата стойност на проекта е 885 065 лева, 85% от които е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. 84 233 от общата сума е съфинансиране от националния бюджет, отстрана на бенефициента има 42 116 лева задължителен собствен принос и 42 735 лева допълнителен собствен принос.

Дейностите по проекта на Община Долна Митрополия започнаха през септември миналата година и вървяха с бързи темпове, за да се предотврати опасността от бъдещи наводнения на с. Крушовене. Ще припомним, че в средата на май месец 2011 год. половинчасов проливен дъжд наводни пет махали заедно с центъра на село Крушовене, вода и кал нахлуха в дворовете и мазетата на близо 80 къщи. Дълбокият 2 метра канал, който минава през селото, събира водата от стръмен дол край населеното място. В рамките на проекта е извършено надграждане на вече съществуващата хидротехническа инфраструстура като целта е една – предотвратяване на наводнения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...