Акценти
Начало / Общество / Кампания в подкрепа на приемната грижа започва днес в Плевен

Кампания в подкрепа на приемната грижа започва днес в Плевен

«Всички имаме грижата» е мотото на националната информационна кампания, която днес започва в цялата страна и тя е насочена в подкрепа на приемната грижа.  Кампанията е организирана от Българкия младежки Червен кръст (БМЧК) и ще обхване 83 общини от 24 области в страната. Тя е част е от проект „Социална програма за предоставяне на услуги в подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализиран с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, зона Европа.

Плевен също ще се включи в инициативата с откриване днес от 16.30 часа в центъра на Плевен на пункт, на който активисти на Червения кръст ще раздават материали, популяризиращи приемната грижа.

Кампанията е резултат от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда и от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижа, близки до семейната, разказа Божидара Александрова от БМЧК – Плевен.

БМЧК работи в партньорство с 88 организации, ангажирани с каузата приемна грижа, между тях са и 42 общини, партньори на Агенцията за социално подпомагане по проект „И аз имам семейство”. От началото на програмата през април 2011 до момента над 1100 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорските организации. Над 1300 младежи доброволци имат готовност за участие в кампанията тази година.

Дни на Приемната грижа, освен в Плевен, ще  бъдат организирани още в Червен бряг и Белене.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...