Акценти
Начало / Култура / Калин Вельов дойде в Плевен за обединяване на музикантската гилдия

Калин Вельов дойде в Плевен за обединяване на музикантската гилдия

SAM_6826-среща музиканти

Калин Вельов – изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА), заедно с юристът и пиарът на организацията, се срещна днес с плевенските музиканти в читалище „Съгласие“ на разговор по професионалните им проблеми. Преди това той и екипът бяха на среща в общината. Още в началото на срещата Вельов изказа специална благодарност на Максим Горанов за организиране събитието в Плевен.

Минути преди началото на разговора с местните музиканти, Калин Вельов сподели, че „както Съюзът на артистите в България е с много силно лоби, музикантите, които са в пъти повече, също трябва да имат свое представително лоби.“ Между 5 и 15 хил. са музикантите в България – никой не знае колко са точно те. Българска музикална асоциация има вече 400 регистрирани членове, което показва сериозен напредък при структурирането на организацията. „Обиколихме страната, утре сме в Русе, до края на януари ще сме обиколили основните градове в България. Организацията ще е най-малкото информационна мрежа, чрез която музикантите да комуникират и да си помагат“, заяви още той.

SAM_6819-среща музиканти

Калин Вельов илюстрира сегашната ситуация така: „Няма как човек, назначен от държавните органи, който няма понятие от материята, касаеща музикантите, да взима важни решения и същевременно да вика на разговори други хора, които имат определен интерес. Напр. хотелиерът има изгода да не плаща авторски права, а лобито им е много силно в държавните органи. Половината от хората, които управляват държавата, имат медии и хотели.“ Затова БМА трябва да завърши обединението на музикантите в България и да излъчи представители в различните комисии, още повече, че различните музикантски гилдии – фолклорната, музикалните институти, народните музиканти, джазмените, имат различни интереси, уточни Калин Вельов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. много хора бе – ешш и максим е бил