Акценти
Начало / Общество / Няма опасност от преливане на язовирите „Кайлъка“ и „Тотлебенов вал“

Няма опасност от преливане на язовирите „Кайлъка“ и „Тотлебенов вал“

язовир кайлъка

В момента не съществува опасност от преливане на язовирите „Кайлъка“ и „Тотлебенов вал“, което би довело до висока вълна по река Тученишка, съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Плевен. Днес от институцията изпращат писмо до МВР с резултатите от проверките, извършени в края на ноември-началото на декември на 11-те язовира в предаварийно състояние на територията на област Плевен.

10 от тях са общински и един е държавен – яз.”Тотлебенов вал”. Преливникът на този водоем се нуждае от ремонт. Подадено е искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за осигуряване на средства за изработване на проект за ремонт на преливника.

На 12 декември е извършена проверка от РД ПБЗН –Плевен, във връзка с писмо на кмета на Община Плевен за започнало контролирано изпразване на яз. „Тученица” 1 с цел осигуряване на достатъчно свободна вместимост при обилни валежи. Водата, която се изпуска от яз. „Тученица” 1, в местността „Сини вир”, отива в яз. „Кайлъка” и яз. „Тотлебенов вал”. При извършената проверка от ПБЗН е установено, че яз. „Кайлъка” е завирен под котата на преливниците и е налице свободен обем за поемане на евентуална висока вълна от язовир „Тученица”1.

Язовир „Тотлебенов вал” е  завирен на около 2 м под кота преливник и не прелива. Основният изпускател е отворен максимално. Във водоема е наличен свободен обем за поемане на част от потенциална висока вълна, която се очакваше от яз. „Тученица” 1.

Останалите 10 общински язовира в предаварийно състояние са проверени от нарочни комисии. Установени са конкретни проблеми, които са известни от проверките през пролетта и есента.  Необходимо е изготвяне на технически проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни работи свързани с безопасната им експлоатация.

Най-пълни са два от 10-те общински язовира. До кота преливник е завирен яз. „Николаево” 1. Изпускателят му е отворен и водоемът се изпразва периодично. Яз.”Пелишат” 2 е пълен, но няма опасност от преливане.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...