Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Георг Спартански: В бясното си желание за рязане на лентички, управляващите подцениха интелекта на плевенчани

Георг Спартански: В бясното си желание за рязане на лентички, управляващите подцениха интелекта на плевенчани

Не предизборната  кампания е повод за тази пресконференция, а поредното безумие, на което жителите на Плевен стават свидетели. С това уточнение започна  изявлението си днес пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен кандидатът за кмет Георг Спартански.  Поводът за него беше разчертаването на града с жълта блажна боя за означаване на велоалеи и обявеното им официално откриване.

Този път улисани в стремежа си за бясно рязане на лентички, управляващите подцениха интелекта и естетическите вкусове на плевенчани и това, което гръмко се нарича  изграждане на велоалеи няма нищо общо нито с велоалеите, нито с дейностите, предполагащи изграждане, заяви Георг Спартански.

Той посочи, че профилът му във Фейсбук е бил буквално взривен от мненията на плевенчани, които са потресени от това вандалско посегателство върху лицето на Плевен. Омазването на Плевен с жълта  блажна боя е унизително, недостойно, срамно, това е подигравка с достойнството на плевенчани. Този  път нервите на хората не издържаха, свидетелство за което е бурната им реакция, заяви Спартански и каза, че ще се въздържи да цитира думите, с които хората са охарактеризирали вандалското омазване на града с боя. По думите му  дори е имал запитване от хора от чужбина дали това не е някакъв опит за зла шега на гърба на плевенчани. Много ми се искаше това наистина да е несръчен опит за шега, но не е, каза Спартански.

Той сам е обиколил очертаните велоалеи от жк Сторгозия чак до центъра на града и се убедил в безумията на сегашните управляващи. Тук Спартански изброи и други обекти, изпълнени при това това управление на Община Плевен, които нарече „емблематични строителни безобразия”. В този списък той постави панорамния асансьор на Панорама „Плевенска епопея“, крепостта „Сторгозия”, площад „Възраждане”.

Вапцането с блажна жълта боя се вписва в срамната верига от събития за окарикатуряване на нашия град, започнало още с бутафорията по откриването на ремонтираната ул. „Гренадерска” и на реконструирания мост при Ясен.

След констатациите Спартански постави и въпросите. Първият беше свързан с това, защо винаги се чакат последните  срокове, за да се вършат дейности за усвояване на европейски поръчки. Второ – изграждането на велоалеи включва  ли действително изграждане на велоалеи по европейските и световни стандарти, за да допринесем за безопасност на движението по улиците. Трето – дали управляващият орган по оперативната програма ще одобри разходите, които по проект са близо 800 000 лв. и ако това не стане, за чия сметка ще останат парите, които ще бъдат орязани заради финансови рестрикции. Четвърто – кои са конкретните ръководители на проекта в частта за велоалеите, отговорни за контрола за изпълнението на тази част от дейностите. По какъв начин кметът на Община Плевен е контролирал изпълнението на проекта, за да се стигне до това безобразие. Пето – ще поемат ли длъжностните лица, начело с кмета проф. Димитър Стойков, зам.-кмета по строителството арх. Трифон Иванов и автора на проекта – Дикран Ованесян, своята персонална отговорност за случващото се днес в Плевен. И по какъв точно начин ще я поемат – административно, финансово, дисциплинарно, наказателно.

Крайно време е някой да поеме отговорност и да застане с лицето и името си пред плевенчани и да даде отговор на многобройните въпроси, подчерта Спартански.

Той апелира към останалите 11 кандидати за кмет на Плевен и за „всенародната любов” ясно, категорично и своевременно да заявят своето отношение към това, което се случи през последните два дни в Плевен.

Те трябва да зявят гражданската си позиция, както я дадоха плевенчани – светкавично и недвусмислено, посочи Спартански, допълвайки, че е крайно време да се сложи край на строителните безобразия и управленското безхаберие в община Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...