Акценти
Начало / Общество / Какво става с цените на недвижимите имоти в Плевен и има ли ново строителство

Какво става с цените на недвижимите имоти в Плевен и има ли ново строителство

Цените на имотите в Плевен растат над средното за страната, сочи статистиката на НСИ. През второто тримесечие на годината те са нараснали с близо 5 пункта при средно 3 за страната спрямо предходното тримесечие на настоящата година. Повече са поскъпнали съществуващите жилища – с 5,7 пункта при средно за страната 3,5. Новите жилищни имоти са покачили цената си под средното за страната – с 1,7 пункта при средно 2,4 за цялата страна.

Според анализаторите от сайта Реалистимо – недвижими имоти Плевен, имотната обстановка в града е динамична. Всички статистики сочат поскъпване на имотите, но макроикономическата обстановка облуславя по-малко на брой сделки в краткосрочен и средносрочен план.

Над средните стойности за страната се движи поскъпването на имотите в Плевен и при сравнение на второто тримесечие със същия период на миналата година. То е с 15,5 пункта при средно 14,6 за страната, като отново съществуващите жилища са с по-категорично повишение – 17,3 пункта при средно 16 за страната. Новите жилищни имоти са повишили цената си с над 10 процента при средно 12,3 за страната.

По данни на Националния статистически институт към 23 септември 2022 г. общото поскъпване на жилищните имоти в Плевен за периода 2015-2022 г. е с над 57 процента, като  при новото строителство това поскъпване е с 34 пункта, а при съществуващите имоти – с 65 пункта.

Общината също пуска за продажба общински жилища в града, а общинският съвет наскоро одобри новият общ устройствен план на община Плевен.

Строителство на нови сгради в Плевен

Строителството на нови сгради в Плевен върви с по-скоро слаби темпове. През периода април – юни 2022 г. са пуснати в експлоатация само 11 нови сгради с обща разгърната застроена площ 2865 кв.м. Издадените разрешения за строеж за същия период са два пъти повече – 22, с РЗП 16430 кв.м., което е знак, че са проектирани и доста многофамилни жилищни сгради, но тяхната реализация е възможно да се проточи във времето. Очаква се поява на новопостроени жилища в близките две години.

През 2022 г. Плевен е трайно сред районите в страната, които имат над 1000 сделки на тримесечие. По предварителни данни на Агенцията по вписванията през трето тримесечие на тази година са сключени 1167 сделки с имоти, което е малко по-малко  от второто тримесечие, когато са били извършени 1217 покупко-продажби.

Реалистимо е портален сайт за обяви за недвижими имоти в Плевен, плевенска област и България. Частни лица и собственици могат да публикуват частни обяви, а професионалните агенции публикуват портфолиото си от имоти както за продажба така и под наем. Допълнително в Реалистимо са публикувани и търгове на имоти в града.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...