Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври в Плевен

Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври в Плевен

Високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“, Плевен обявява дни за безплатен скрининг за рак на гърдата до края на октомври – Световен месец за борба с рак на гърдата. В рамките на кампанията екипът на Клиниката по онкологична и обща хирургия, ръководена от проф. Ташко Делийски, ще преглежда пациенти всеки ден след предварително записване на тел. 064 678400.

„Редовните профилактични прегледи са най-значимата мярка за намаляване на неблагоприятните последици от това заболяване. Когато ракът на гърдата е открит в ранен стадий, освен че е успешно лечим, последиците от лечението за пациентите са минимални. Да, подобна диагноза първоначално шокира, но тя не е присъда“, споделя хирургът д-р Цветомир Иванов и апелира да бъдем отговорни към своето здраве:

„Онкологичните заболявания са една от най-честите причини за хоспитализация на пациентите. Конкретно ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените, като честотата му в Европа достига 70 на всеки 100 000 човек. За съжаление, България не прави изключение от тази статистика. У нас има още много какво да се желае както по отношение на ранното диагностициране, така и при лечението. Радвам се, че в МБАЛ „Сърце и Мозък“ грижата за пациента е на ниво, което по нищо не отстъпва на най-добрите клиники в световен мащаб. Тук прилагаме абсолютно всички постижения на медицината в тази сфера и сме един от малкото центрове в България с въведени стриктни протоколи, съобразени с последните световни препоръки за поведение при пациентите с карцином на млечната жлеза.“

Според д-р Цветомир Иванов един от сериозните проблеми у нас е, че при много малка част от пациентите диагностицирането на заболяването се случва в най-ранен стадий. Затова редовните прегледи при специалист са изключително важни: „По традиция всяка година през октомври в „Сърце и Мозък“ организираме безплатни профилактични прегледи. Ще спазим традицията и тази година и смятам, че това е добър повод пациентите да посетят лекар“.

Екипът на Клиниката по обща хирургия работи в тясно сътрудничество с клиниката по медицинска онкология и отделението по лъчелечение за постигане на оптимални терапевтични резултати.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...