Акценти
Начало / Икономика / Приходите от приватизация – постъпили и планирани, разгорещиха съветниците

Приходите от приватизация – постъпили и планирани, разгорещиха съветниците

Годишния план за приватизация през 2013 год. на Община Плевен в размер на 1 млн. лв. приеха на заседанието си днес общинските съветници. Това стана след дискусии както за размера на планираното, така и на обектите, включени в обхвата на плана. „Гарантирам, че планът ще бъде изпълнен в далеч по-добър процент от миналата”, обеща и кметът проф. д-р Димитър Стойков.

Още в началото на дискусиите по точката той отчете като грешка това, че ръководството на общината е продължило да обявява имотите за приватизация по начина, по който са заварили да се прави това, без да го променят. „Кое ръководство не е допускало грешки, важното е да ги признаем и отчетем”, коментира проф. Стойков. Той се съгласи и с отправеното в хода на дискусиите по отчета на изпълнението на приватизационния план за 2012 год. предложение от Илка Илиева от БНД да бъде създаден Икономически съвет за сътрудничество между местната власт и бизнеса към общината.

Пенчо Карагьозов от левицата подчерта, че Плевен може и да е седми по брой население град в страната, но е на 21-во място по икономическо развитие, което налага създаването на такъв Икономически съвет, който да разгледа развитието не само на общинските фирми, а и на бизнеса в региона изобщо. След което предложи и провеждането на специална извънредна сесия, която да се занимае именно с проблемите и въпросите на развитието на бизнеса в Плевен. От своя страна председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов отговори, че идеята ще бъде обсъдена.

По време на приемането на предходната точка – отчета за изпълнение на плана за приватизация за 2012 год., дискусиите се въртяха основно около слабото изпълнение на планираното – едва 2.7%, причините за това и какви са начините нещата да не се повтарят в този вид и тази година. Именно тогава в писмен вид Илка Илиева предложи в писмен вид създаването на Икономически съвет за сътрудничество между местната власт и бизнеса, който да помогне за реализацията на приватизационния план. Според Илиева, могат да се намерят и по-гъвкави форми, които да помогнат и на местния бизнес, и на общината, и на инвеститорите.

Любомир Петков от БСП изрази мнение, че с чисто консултативен орган няма да се реализира очакваното и даде пример с други общини, в които действат общински структури – организационни звена, които не просто консултират възможностите за инвестиции в региона, а правят активно търсене на инвестиции. „Ако търсим решителен ход, то това е наистина – да помислим за изграждане на едно общинско звено, което активно да се занимава както с приватизация, така и със следприватизационен процес”, подчерта Петков. Съпартиецът му Илиян Йончев пък предложи да бъде създадена стройна работеща структура под името общинска агенция за приватизация, да се изработи стратегия и наистина Плевен да стане атрактивен за инвеститорите.

Колко и какви имоти са останали за приватизиране, доколко са атрактивни и печеливши и каква е съдбата на останалите предизвика поредната тема за дискусия и размяна на реплики в залата между съветниците. В крайна сметка те приеха както отчета за приватизация за 2012-та, така и годишния план за 2013 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...