Акценти
Начало / Култура / Историята на плевенската опера, филхармония и драма ще представя нова експозиция на Регионалния музей

Историята на плевенската опера, филхармония и драма ще представя нова експозиция на Регионалния музей

В навечерието на най-българския празник – 24 май, Регионалният исторически музей в Плевен ще представи обновената експозиция на „Нова и най-нова история”. В две напълно реконструирани зали на експозицията музейните специалисти ще представят развитието на културата в Плевен от Освобождението до наши дни. Обновената експозиция е резултат на идея, обмисляна в продължение на две години и на близо година събирателска и изследователска дейност, разказа за infopleven директорът на музея Стефка Григорова.

Обновената експозиция ще предложи по-модерен начин на показване на експонираните материали, съчетано с осветление, отговарящо на съвременните музейни изисквания.

„Въпреки обновлението, тематичната структура на експозицията ще бъде напълно запазена”, уточни Стефка Григорова.

В хронологичен ред тя ще разказва за развитието на културния живот в Плевен – от читалище „Съгласие”, поставило основите на този културен живот, през историята на Плевенската филхармония, Плевенската опера, Драматичния театър, Северняшкия ансамбъл, Духовия оркестър. В  реда на представяне на културните институции  подобаващо място ще бъде отделено на Катя Попова, Христо Бръмбаров, Емил Димитров. Така новата експозиция хармонично ще се свързва със залата, посветена на великата Гена Димитрова. „Безспорно интересни за посетителите ще са новите експонати – два костюма от театрални постановки на Плевенския театър, костюм от 50-те  години на миналия век на диригент от филхармонията, костюми от постановка на държавна опера „Христо Бръмбаров”, разкри част от изненадите на обновената експозиция Стефка Григорова. Но най-голямата атракция се очаква да бъдат духовите инструменти, експонирани по твърде атрактивен начин, какъвто се прави за първи път в български музей.  Единственото, което г-жа Григорова сподели, е, че при приближаване до инструментите, ще звучи музика.

Наред с новите експонати, в залите ще бъдат роялът на Катя Попова, старата печатарска машина, представяща богатата издателска дейност в града ни до септември 1944 г., когато са издавани 36 вестника, печатали са се много книги. Тази богата издателска дейност ще бъде удостоверена с оригинално свидетелство на плевенския издател Мутафчиев, което печели зрителя с атрактивна визия, а за специалистите е ценно заради историческата информация, която носи.

„Надявам се, че няма да бъде скучно на посетителите, които ще имат възможност да се убедят в богатото културно наследство на нашия град. Колкото и скептичен да е човек, вярвам ще се убеди, че през последните 130 години Плевен е заемал достойно място в културното развитие на страната ни.  А реализирането на това, нямаше да бъде възможно без помощта на ръководството на Северняшкия ансамбъл, Драматичния театър, Филхармонията, без моралната подкрепа и предоставените материали от Мария Мъркушева, дългогодишен диригент на хор „Катя Попова”, който също има своето заслужено място в експозицията”, подчерта Стефка Григорова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...