Акценти
Начало / Политика / Искат възстановяване на Висшия военновъздушен университет в Долна Митрополия

Искат възстановяване на Висшия военновъздушен университет в Долна Митрополия

Найден Зеленогорски

За възстановяване на Висшия военновъздушен университет в Долна Митрополия, който в момента съществува като Факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, ще настояват плевенчани. Това съобщи на пресконференция днес заместник-председателят на Движение „България на гражданите” Найден Зеленогорски.

По думите на Найден Зеленогорски инициативата може да се осъществи  без почти никакви разходи. Преди години факултетът е бил висше училище и тогава най-вероятно е направено опит за административни съкращения и това е станало причина за неговото преобразуване. Такива съкращения, обаче, не са извършени съществено, тъй като и в момента там има администрация, която отговаря за дейностите във факултета. Зеленогорски подчерта, че значително ще се подобри материално-техническата база и качеството на обучение, ако университетът бъде възстановен. Към момента нееднократно от други страни са давали своята заявка, че искат техни пилоти да се обучават в нашето учебно заведение. На този етап около 10 души на година завършват Факултет „Авиационен”, което е крайно недостатъчно за нуждите на Българската армия. Повечето пилоти са в предпенсионна възраст и съвсем скоро техният недостиг ще бъде осезаем. Зеленогорски допълни, че привличайки чужди студенти, ще има и инвестиции в нашия град, което е от голямо значение. В момента единственият университет в Северозападна България е Медицински университет – Плевен. За да се развива регионът, един университет би спомогнал значително. Ако се използва и базата на бившето ШЗО, могат да се разкрият допълнително граждански специалности, които да покриват нуждите за технически инженери, които в момента липсват в града ни. Бившият кмет на Плевен подчерта, че е много важно да задържим младите хора в града ни и това е един от начините. В момента технически специалности се изучават в университетите в Габрово, София и Варна и за съжаление, повечето плевенчани, които отиват да учат там, не се връщат.

Идеята за връщането Висшия военновъздушен университет вече е обсъждана с депутати и от другите групи в Парламента, като Зеленогроски сподели, че народни представители от ГЕРБ, АБВ и Реформаторският блок са изразили своята подкрепа.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Валентин Далев

    Г-н Зеленогорски,
    Роден съм в Плевен, а баща ми е основоположник на авиобазите в Каменец и Щръклево. А аз съм офицер от резерва от ВВС.
    Тогава имаше ВНВВУ, както сега се изразявате Висш военновъздушен университет.
    В предишния закон за отбраната и въоръжените сили беше прието да има такъв университет.
    Това не стана едиствено поради противопоставянето на тогавашния и сегашен председател на Народното събрание Цецка Цачева – не си заслужавало средстата.
    Тази продажна душица лиши Плевен от този университет и го подложи на жестоко унижение – да е под шапката на сухопътчиците.
    Срам и резил не само за нея, но и за всички от ВВС.
    Силно се надявам за възстановяване на ВВВУ