Начало / Здравеопазване / Информационна кампания и прегледи в месеца на профилактика на остеопорозата

Информационна кампания и прегледи в месеца на профилактика на остеопорозата

“Да спрем цикъла от остеопорозни фрактури!” е мотото, под което тази година през октомври се провеждат инициативите за осведоменост и профилактика на остеопорозата.

Основните събития ще са на 15 октомври в Регионалната здравна инспекция в Плевен. Информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност на преференциална цена от 5 лв. ще започне в 9.00 часа в залата на третия етаж в инспекцията.

Пак там, но от 11.00 часа, е беседата, съпроводена с мултимедийна презентация и дискусионен форуми на тема “Ефективна превенция на фрактурите”. Лектор ще е д-р Цветан Димитров.

В България в рамките на месец октомври под егидата на Министерство на здравеопазването и във връзка с темата “Овладейте фрактурите”, част от глобалната информационна кампания на Международната фондация по остеопороза /МФО/ ще се проведат събития в 22 града в страната с участието Регионалните здравни инспекции и в партньорство с общините, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Събитията са планирани и координирани от Асоциация “Жени без остеопороза”, член на МФО.

Остеопорозата е позната като “тихата епидемия”, защото загубата на кост е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване. Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза или остеопения и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица  усложнения, изискващи спешно лечение.

Кампанията “Овладейте фрактурите” цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.

Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилно хранене и подходяща физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят  за ограничаване на фрактурите вследствие на чупливост на костите.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...