Акценти
Начало / Политика / Симеон Шарабански: Продължаваме напред

Симеон Шарабански: Продължаваме напред

Чувствам се като човек, който току-що е приключил едногодишна изборна сага, бяха първите думи на кмета на Община Кнежа Симеон Шарабански, с които той коментира решението на Върховния административен съд от 1 октомври, че именно той е законно избраният кмет.

Случаят “Кнежа” успя за близо година да обиколи не един, а два пъти съдебните зали в Плевен и София. Ще припомним, че след редовния местен вот в община Кнежа през октомври 2011 год. ГЕРБ внесе жалба срещу избора за нов кметски мандат на Симеон Шарабански. Делото мина през Административен съд Плевен и стигна до Върховния административен съд, където в крайна сметка вотът беше обявен за недействителен. Последваха нови избори – на 22 април тази година, на които за втори път Симеон Шарабански беше избран за градоначалник. Последва и нова жалба от кандидата на ГЕРБ Гълъбин Хиков с искане резултатът да бъде обявен за недействителен. Историята се повтори и така до окончателното решение на Върховния административен съд от 1 октомври в полза на Шарабански.

Той определи случилото се като абсолютно ненужно упражнение, за което предварително се е знаело, че няма да доведе до никакъв резултат. “Начинът, по който бяха манипулирани изборните резултати, за да се стигне до касиране, изобщо не прави чест нито на жалбоподателите, нито на тези, които имат превес в избирателните комисии. Жалко е не за мен, жалко е за гражданите, които съвсем добросъвестно още есента бяха упражнили правото си на глас – излезе, че напразно са се разкарвали до урните”, каза кметът на Кнежа. Според него през пролетта кампанията е била много тежка, защото изборите не били в цялата страна, а само на няколко места, което е дало възможност на управляващите да концентрират сили в региона и да докарат “тежката артилерия”. Допълнително напрежение и притеснение е оказало и засиленото присъствие в изборния ден на жандармерия и полиция – униформени и цивилни.  Симеон Шарабански заяви, че се е случило нещо много неприятно, което изборният кодекс допуска – регистриране на стотици застъпници. В общинската избирателна комисия тогава са регистрирани 269 човека застъпници на ГЕРБ срещу 35 човека за Шарабански. “ГЕРБ регистрираха 100 човека застъпници в самия изборен ден – това не е незаконно, но няма никаква логика. Надявам се тези текстове в изборния кодекс да бъдат актуализирани и да не се повтаря това в бъдеще”, каза кметът. Той сподели още, че от 2003 год. насам е водил четири кампании и това, че е спечелил от първи тур му дава основание за гордост и самочувствие, защото хората са му повярвали.

Симеон Шарабански изброи и нещата, които са се случили и заради които местните са му се доверили отново. През пролетта е подписан проект за 2 млн. лв., след изборите пък е парафиран проектът за водния цикъл на стойност 32 млн. лв., на стойност 3.5 млн. лв. пък е проектът за т. нар. Местна инициативна група – единствената одобрена в Плевенска област. Сметката показва, че за инфраструктурни проекти са договорирани близо 40 млн. лв. като се има предвид, че бюджетът на община Кнежа е 5-6 млн. лв. Отделно от това са парите, които се дават по програми за заетост за заплати на стотиците хора, които работят по тях. “Всичко това се оценява от нашенци, те така решиха – да продължаваме заедно напред”, подчерта Симеон Шарабански.

Според него съдебната сага не е коствала нищо на община Кнежа, чисто формално. Но той, например, не е имал възможност да участва във формиране на бюджета, когато се е приемал през януари. Атмосферата в общинската администрация пък е била напрегната и е имало засилено текучество на кадри. “Това трябваше да се отчете от жалбоподателите, трябваше да си дадат ясна сметка. В общината съм от 2003 год., тогава спечелих за първи път. Първата работа на бившия кмет беше да ме покани в кабинета, да ме поздрави за изборната победа и по този начин демонстрира една приемственост. Сега хората, които губят, нямат достойнство да приемат това и за тях са избори до дупка”, споделя кметът на Кнежа.

И добавя, че е бил толкова изморен, че въобще не му е било до празнуване. Бил у дома със съпругата и децата, пили по чаша бяло вино и … толкова. “Продължаваме напред”, казва категорично градоначалникът.

А по повод ширещия се през последните дни слух, че ще затварят болницата в Кнежа, в петък се провел и протест на граждани. Симеон Шарабански обаче забеляза странно съвпадение, че мълвата се появила дни след постановеното окончателно решение за избора му от Върховния административен съд. Болницата в момента наистина не е в розово положение, временно е затворено вътрешно отделение поради напускане на няколко лекари. “Всичко това обаче, изведнъж се интерпретира по начин, по който да изглежда, че кметът иска да закрие болницата. Вероятно търсеният ефект е да се нагнетява изкуствено напрежението, а в крайна сметка положението стои по съвсем друг начин”, обяснява Симеон Шарабански. Болницата е имала задължения в размер на около 500 хил. лв., от които 300 хил. са били изискуеми – за заплати и др. разходи към доставчици. Тези 300 хил. лв., по докладна на кмета на Кнежа от миналия месец септември, Общинският съвет е взел решение общината да ги даде на болницата. Миналия месец са преведени 220 хил. лв., този месец предстои превод на останалите 80 хил. лв. Здравното заведение обслужва общините Кнежа и Искър, както и Оряхово, където болницата е вече закрита. През последните 5 години, по сметки на СИмеон Шарабански, местната управа е дала около половин милион лева – за саниране на болницата, за газификация, за купуване на апаратура.

Истинската страна в този спор, според кмета на Община Кнежа, е държавното ръководство в лицето на Министерство на здравеопазването. “Тяхната политика изкуствено създава такава ситуация, че хората по места да се винят един друг при положение, че ни се налагат такива стандарти за работа на лечебните заведения, които не са изпълними”, уточни Шарабански.

И успокои хората от региона да не се притесняват – болницата в Кнежа няма да се закрива, за момента временно е затворено само вътрешно отделение.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...