Акценти
Начало / Общество / Пенсионери настояват за 13 пенсия

Пенсионери настояват за 13 пенсия

На традиционен протест се събраха днес пенсионери от Плевенска област на площад „Възраждане” в Плевен. Събралите се стотина възрастни хора приеха декларация до Министерския съвет на Р България, в която настояват всички пенсионери в страната да получат  13-та пенсия в размер не по-малък от минималната за страната.

Протестиращите бяха единодушни, че вече не става въпрос за труден живот на възрастните хора, а за физическото им оцеляване. Затова в декларацията си те призовават премиера Бойко Борисов до края на месец октомври да обяви решението си за 13-та пенсия. При отрицателно решение  си запазваме правото на по-строги протестни действия, заявиха протестиращите.

Ние не сме съгласни с размера на предлаганото увеличение на пенсиите, защото то не покрива инфлацията и по тази причина не може и да става дума за реално увеличение на месечните доходи на пенсионерите, обясни Радослав Георгиев, регионален координатор на Националния фронт за спасение на България, който е инициатор на протестите.

Сред възрастните хора на площада днес беше и Сашо Радев, представител на Национална инициатива за социална солидарност, който прие декларацията, за да я внесе при премиера.

В Плевен той пристигна с огромен трибагреник, който беше разгънат на площада.

Акцент в днешния протест беше поскъпването на лекарствата и на хранителните продукти. Повишената цена на тока също беше сред коментираните, предвид наближаващата зима.

Георгиев изрази тревогата си, че пенсионерите стават все по-обезверени и безразлични, затова и групата на протестиращите намалява с всеки изминал месец.

Ще припомним, че в началото на месец юни възрастните хора се събраха за първи път на площада и заявих, че всеки първи четвъртък на месеца ще се събират, за да разискват проблемите

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...