Начало / Образование / Инициативни възпитаници на ДФСГ показаха идеите си на панаир

Инициативни възпитаници на ДФСГ показаха идеите си на панаир

Пети Панаир на бизнес проекти събра в английския двор на ДФСГ „Интелект” в Плевен малки и големи възпитаници на гимназията. Тази година рекордно беше и участието на проекти на предварителния кръг – 26. След представянето и поставянето на комплексна оценка по девет критерия, общо 16 проекта спечелиха право да изложат дейността си на 15-те щанда на панаира. Организатори на събитието са участниците в клуб „Искам да успея”, който работи по проект „УСПЕХ” под ръководството на Дочка Иванова.

На гостуващия щанд на клуб „Здравословно хранене”, работещ по проект „УСПЕХ” под ръководството на Милена Бешева, всеки желаещ можеше да усети вкуса на истинско кисело мляко, правено по бабини рецепти, както и да получи самата рецепта.

Най-шумно беше на щанда на Караоке клуб на момичетата от 9 „г” клас, където малчугани и по-големи батковци и какички пробваха гласовите си данни и така се получи своеобразно състезание „Интелект търси талант”. Освен това, тази година бяха представени три сладкарници и два ресторанта, както и една фирма за кетъринг, която на място организира истинско детско парти. На друг щанд Хотел за кучета обедини усилията си с Училище за кучета, присъствалите видях и авто кино „Меври”.

Впечатляващи за журито и гостите на Панаира в ДФСГ бяха няколко съвсем иновативни идеи – тази на момчетата от 9 „г” клас за „Сейф бокс” /фирма за съхранение на вещи/, както и тази на момичетата от 9 „б” – Ателие „Би квид”, където може да се намерят светещи тениски /с диоди/.

Най-високата оценка на публиката на петото издание на Панаира на бизнес проекти отиде при 6 момичета от 9 „в” клас за техния МОЛ „Happy Children”. Същият екип получи и специалната награда на журито за най-социално отговорна бизнес идея. Те защитиха правото си на награда и с решението си да дарят събраните средства от продажбата на сладкиши в подкрепа на благотворителната акция за набиране на средства за лечение на 21-годишния плевенчанин Венелин Иванов.

Техният пример последваха и от Модерна сладкарница „Ауора”, които според оценките на журито станаха абсолютен първенец – спечелиха първо комплексно място и отличия за „Най-иновативна идея”, за „Най-добре представена на щанда идея” и за „Най-добре защитена бизнес идея”.

Призът за „Най-реалистична бизнес идея” отиде при момчетата със „Сейф бокс”.

Председател на 7-членното жури, което оценяваше проектите, беше ръководителят на катедра „Стратегическо планиране” в СА „Д. А. Ценов” в Свищов проф. д-р Маргарита Богданова.

Всички участници в Панаира получиха сертификати, но по-важното е, че натрупаха опит в разработването и защитаването на свои бизнес идеи и се изправиха лице в лице с истинския бизнес.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...