Акценти
Начало / Образование / Името на първия ректор на Медицинския ще носи обновеният спортен комплекс в университета

Името на първия ректор на Медицинския ще носи обновеният спортен комплекс в университета

спортна зала - Медицински университет
Откриването на основно ремонтираната спортна зала. Снимка архив infopleven

На 4 и 5 декември 2013 г. по повод Студентския празник в Медицински университет – Плевен се организира голямо спортно събитие –  първото издание на спортен турнир за Купата на ректора.

Официалното обявяване на първия носител на новоучредената купа ще бъде на церемония на 5 декември от 12 часа в спартната зала на Медицинския университет. Преди това с водосвет обновената спортна зала ще бъде официално именувана на името на първия ректор на висшето училище – проф. д-р Недко Кючуков, научихме от Велина Дукова, експерт в Медицински университет – Плевен.

Спортната зала в университета беше основно ремонтирана  по проект с безвъзмездна финансова помощ от японското правителство.  На 24 септември 2013 г. в началото на новата академична година Н. Пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България  и зам.-министърът на икономиката и енергетиката официално откриха реновираната спортна зала на МУ-Плевен.

След официалното откриване, Академичният съвет единодушно реши спортният комплекс да носи името на основателя и първи ректор на висшето училище в Плевен – проф. д-р Недко Кючуков с мандат на управление от 1974 до 1986 г.

Д-р Недко Кючуков е  виден лекар и неврохирург с доказани професионални и организаторски качества. През 1973 г. е командирован в Плевен във връзка с организацията и изграждането на Медицински факултет в града.  През 1974 г. е избран за декан на факултета, а след преименуването му във Висш медицински институт през 1979 г. – за негов Ректор.  В продължение на повече от 12 години – до 1986 г. – проф. Кючуков посвещава всичките си сили на бързото изграждане и укрепване на Висшия медицински институт в Плевен. Приоритетите в дейността му като Ректор са: създаване на материална база на медицинския институт; кадрово окомплектоване на катедрите; осигуряване на клинична база за провеждане на практически занятия по клиничните дисциплини и създаване на условия за развитие на научно-изследователска дейност.

Резултатите от дейността на проф. Кючуков са впечатляващи – изгражда изцяло нова клинична база за катедрата по неврология и неврохирургия и за клиниката по ортопедия, построява студентско общежитие с 250 легла, а с труда на преподавателите и студентите – модерна спортна зала и 4 лекционни аудитории. Цялостната дейност на проф. Кючуков като пръв и дългогодишен ръководител на Плевенския медицински институт е насочена към изграждането и утвърждаването на институцията като водещ учебен, научен и лечебен център в Централна Северна България

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...