Акценти
Начало / Любопитно / Мечките в Плевенския зоопарк бодърстват

Мечките в Плевенския зоопарк бодърстват

me4e1

Мечките в Плевенския зоопарк нямат намерение да спят, информираха за infopleven от Зоокъта. Животните, известни с дългия си зимен сън, за поредна година са бодри. Бърлогата им е постлана със слама и се чувстват комфортно в студа. Вероника, Миладин и Костадин са млади двегодишни мечета. И трите са пълни с енергия, която изразходват върху терена в ограденото пространство пред леговището им. Следите от игрите им са видни за посетителите – изровени камъни, изкоренени дървета и други растения.

Дамата е намерена изоставена на 2 месеца в Габровския балкан, а двамата младежи идват от друг зоопарк. Първоначално имат конфликти, но в последствие се сприятеляват и вече си живеят в разбирателство. Дори единият мъжки ухажва женската, а и тя изразява предпочитанията си към него.

През студения период активността на плевенските мечки се понижава. Те стават по-лениви и се хранят по-малко. От около година на трапезата им има специални гранули, които се доставят от Ловеч. Храната задоволява нуждите им прекрасно и животните се чувстват много добре, коментираха служители на Зоокъта.

Мечките не спят, защото получават храна всеки ден. В природата те натрупват летаргични енергийни мазнини и изпадат в сън, защото няма с какво да се хранят в гората. В Плевенеския зоопарк при много ниски температури изпадат в полусънно състояние, но тъй като се хранят, не заспиват. Ако се спре храненето им, това може да им се отрази здравословно, обясниха от Зоокъта.

Студените зимни дни не нарушават комфорта и на останалите около 120 животни от 26 вида. Лъвицата Симба, която дойде в Зоокъта от частен дом в Брестовец, и мъжкият Слави (кръстен на шоумена Слави Трифонов)  са на подово отопление, но излизат и навън.

Маймунките пък се топлят с конвектори. Останалите обитатели на зоопарка също са на топло.

Атракционът беше основно ремонтиран и през 2011 г. официално получи лиценз от Министерството на околната среда и водите.

 Снимка: Архив infopleven

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...