Начало / Култура / Илко Иларионов: Плануваме ремонт на театъра за 5 милиона лева

Илко Иларионов: Плануваме ремонт на театъра за 5 милиона лева

Илко

Какво ще се случи през новия творчески сезон в Драматично-куклен театър „Иван Родоев“, ще има ли изненади за зрителите, съществуват ли финансови проблеми, каква е творческата атмосфера в трупата – на тези и други въпроси отговори специално за infopleven директорът на културния институт Илко Иларионов.

– Г-н Иларионов, как започна новият сезон на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в Плевен?

– Стартирахме много успешно – с постановката за деца „Новите дрехи на краля” по Андерсен с режисьор Десислава Стоянова. Децата се радваха много – предполагам, че така ще бъде и занапред. Спектакълът се играе на голяма сцена. Започнахме репетициите на „Играем Чехов – малки семейни комедии” с режисьор Димо Дешев. Премиерата ще е в началото на ноември. Няма нужда от представяне на автора и произведението. На 21-ви октомври започва репетиции един много млад и талантлив режисьор, който вече е известно име в театралните среди – поставял е в софийските театри. Това е Крис Шарков, който ще постави пиесата на Хенрих Ибсен „Народен враг”. Той се налага вече като много интересен, оригинален режисьор. Премиерата ще между 9 и 13 декември. Веднага след него ще започнат репетициите на „Женитба” от Гогол, като режисьор ще бъде Николай Урумов – нашият известен актьор, който ще участва и в постановката. Премиерата ще излезе около 10 февруари.

– Акцентирате на класическите заглавия?

– Този сезон има малко превес на класическите заглавия. Мисля, че не е лошо покрай забавните и по-лековати спектакли да имаме и по-сериозни, по-дълбоки класически произведения. Мисля, че споменатите заглавия ще предизвикат интереса на нашата публика. Предвидили сме и българска класика в театралния ни афиш. След „Женитба” на Гогол нашият режисьор Димо Дешев ще започне репетициите на „Хоро” от Антон Страшимиров. Той е майстор в тази област и смятам, че и там  ще се получи много добро представление. Режисьорката Маргарита Мачева, която е от Плевен и направи „Кървава сватба” на Лорка, отново ще се изяви. Тя си защити дипломната работа тук, а сега ще потърси някакво комедийно заглавие, за да се представи пред плевенската публика в малко по-разнообразна светлина.

– Продължавате ли работата по проекта „Сцена експеримент”?

– Да, продължаваме. Тази сцена има свой собствен с татут. На нея мога да се изявяват актьори, които желаят да поставят пиеси и влизат в ролята на режисьори. Представлението се подготвя с определен лимит от постановъчни средства и с актьорите извън работния период за програмата на театъра. Има две сисии за представяне на готовите пиеси – пролетна и есенна. Когато режисьорът заяви, че е готов с постановката, събира се художественият съвет, гледа я и избира един от трите възможни варианта – да я включи в репертоара на театъра, да препоръча доработването й или да обяви, че представлението трудно може да продължи своя път нататък. В художествения съвет участват трима души, включително и аз. Актьорът Веселин Плачков постави тази пролет „Предградие” на Ерик Богосян – много успешно заглавие и представление. Сега има проект да постави „Сако от велур“ на Станислав Стратиев. И други актьори имат намерение да се изявят на „Сцена експеримент“, но още не са заявили категорично намеренията си.

– Планирате ли нещо атрактивно и ново?

– С Димо Дешев сме замислили да направим едно политическо фолккабаре. Това е интересна форма, за която аз поне не съм чувал да е използвана. Политическите теми ще бъдат поднесени чрез народни песни, в които се пее за политика. Актьорите ще бъдат с народни носии, ще има народни хора. След всяка сценка ще следва народна политическа песен. Още няма наименование този проект, но ще го направим на тези сцени, които са по-скоро за вариететни изяви – сцена „Фоайе“ или горе в бара. Ще има и консултант, който е специалист по фолклора.

Започваме и образователен цикъл представления за деца на тема улично движение. Представлението е подходящо и за възрастни. Автор е Панайот Цанев, режисьор е Десислава Стоянова, а заглавието е „Весел светофар“.

Нашата куклена режисьорка Дориана Гълъбова ще постави за най-малките „Грозното пате“ по Андерсен и „Врабчова перушина“ по Радичков.

– Предстоят ли ви участия във фестивали?

– На 19-ти септември участвахме във фестивала „Сцена на кръстопът” в Пловдив, който се състоя в Дома на културата, заради инцидента със сцената на театъра. Играхме „Кървава сватба” на Лорка. Сега ни предстои участие на 8 октомври в Ловеч – във Фестивала на младите в театъра. Ще играем същото заглавие. Представлението „Последният полов атлет“ ще играем на 17 октомври в Куманово, Македония, на Международен фестивал. Очакваме покана и от Русия за турне в Москва.

– Има ли нови лица в трупата ви този сезон?

– Имаме двама актьори – Цветелина Кирилова от класа на Боньо Лунгов и Васил Костов от класа на проф. Надежда Сейкова. Първата изява на Васил ще е в малките комедии на Чехов – вече започна репетции. Цветелина ще я гледаме в детското представление „Весел светофар“ – репетициите започват от днес, 1 октомври.

– Как сте с финансирането?

– С финансирането сме добре, имаме доста публика. За първите 6 месеца на тази година имаме 121 представления, което ще рече, че са играни по 20 представления на месец. Общо 18 заглавия – от тях 16 са собствени, на гостуващи трупи са 2. Преди време се говореше, че едва ли не като идват гостуващи трупи и ни изкарват средствата, но ето, статистиката говори съвсем друго нещо. Зрителите за този период са 21 932, като драматичните постановки са гледали 13 846, а детските – 7249, гостуващите трупи са посетени от 837 зрители. Приходите от билети са 97 600 лв. Показателите ни са все по-добри. Системата с делегираните бюджети за нас работи добре, защото разчитаме на собствените си приходи и така имаме възможност да увеличаваме и заплатите. Ние формираме фонд работна заплата от самите приходи, които имаме.

– А как стои въпросът с поддържането на базата ви? Предвиждате ли ремонти?

– Имаме плануван генерален ремонт на сградата на театъра за 2015 година. От Министерството на културата ни искаха подробен план за потребностите ни. Ремонтът е на стойност около 5 млн лева. Тези средства ще се използват за цялостното ремонтиране и обновяване на сградата, смяна на дограма, на сценичната техника, оборудването на сцената. Ние постоянно правим ремонти, но те са частични и недостатъчни. Оправихме Камерната зала, сменихме дюшемето на Голямата сцена.

– С отоплението ще имате ли проблеми тази зима?

– Ремонтирахме уредбата, която духа топъл въздух от покрива и решихме проблема. Въздушната струя влиза от горе, отива към пода на сградата, от където излиза също топъл въздух и при неговото въртене, се отоплява салона. Когато е много студено, слагаме и допълнителни отоплителни устройства – конвектори.

 

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...

3 коментари

  1. Дебилко Иларионов

  2. За Гинчето

    Комплексарка си, Гинче. Дребна душичка.

  3. Bravo Ilko! Uspeshna i shtastliva 2014!