Акценти
Начало / Общество / Кой празнува днес в Плевен?

Кой празнува днес в Плевен?

Кармен

Първи октомври е празник за мнозина. Всеизвестно е, че това е Международният ден на музиката, в който Плевенската филхармония ще се изяви извън града. Музикантите ще изнесат концерта „Магията на танца“ в град Елена. В програмата са включени валс, танго, чардаш и кан-кан от различни композитори. Събитието ще се състои в читалище „Напредък“, а началният час е 19.

Другият голям музикален институт в града – Общинската хорова формация „Гена Димитрова“, отбеляза празника в навечерието му с блестящия спектакъл на операта „Кармен“ от Ж. Бизе. Проектът се реализира съвместно с Русенската държавна опера и с участието на деца от плевенския хор „Звъника“. Аплодисментите на препълнената зала със зрители бяха заслужената награда за раздаденото без остатък творческо вдъхновение и талант на артистите. Под палката на маестро Паликаров страстната Кармен (в ролята се превъплъти оперната певица Петя Цонева) и останалите персонажи в сценичните действия разказаха за пореден път историята за споделената и несподелена любов, вярата, предателството, изменчивата човешка природа и крайностите в отношенията.

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

Първи октомври е празник и за възрастните хора. Плевенските пенсионери, както и тези от страната, едва ли имат особен повод за добро настроение. Драматичното им  финансово положение ги държи в постоянен стрес, а битовизмите на ежедневието им ги лишават от много нормални човешки радости. За много от пенсионерите потребностите започват и свършват с плащането на млякото, хляба, парното, тока, водата и лекарствата. И толкова. В очакване на следващото правителство, на следващия социален министър, които евенуално ще внесат розови краски с финансов оттенък в еднотипното им и унизително живеене.

Националният осигурителен институт (НОИ) обаче празнува. По традиция там се отбелязва Международният ден на възрастните хора. Програмата предвижда в сградата на института приветствия към гостите да поднесат министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов и управителят на НОИ Бисер Петков, информираха от пресцентъра ведомството. В териториалното му поделение в Плевен, както и във всички останали в страната, се провежда „Ден на отворените врати”. Желаещите могат да получат експертни консултации по пенсионни въпроси.

Днес и световният ден на вегетарианците. Отскоро в Плевен те имат свой ресторант, в който да дискутират и дегустират уникални вегетариански рецепти от различни кухни по света. Сок от червено цвекло, хумус, арабски питки, полезни и вкусни лакомства са само част от акцентите в менюто. Денят на последователите на културата на хранене, изключваща месото от менюто, е учреден през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Честито на всички празнуващи!

Снимка: Маестро Паликаров и част от артистите, участвали в операта „Кармен“.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...