Акценти
Начало / Здравеопазване / Изследване показва, че над 60% от търсещите помощ предпочитат редуцираната алкохолна консумация

Изследване показва, че над 60% от търсещите помощ предпочитат редуцираната алкохолна консумация

Изследване сред 300 аптеки в шест града на страната, между които и Плевен, е проучило нагласите на българите да чаша винопотърсят помощ за справяне с прекомерната алкохолна консумация. Изследването е проведено в периода август-септември от сдружение „Лига на умерените” и неговата основна цел е да установи информираността на фармацевтите и техните клиенти относно начините за лечение на проблемно пиене, както и готовността на хората прекаляващи с алкохола  да потърсят помощ за справяне с проблема, информира Цветомира Генчева, представител на сдружението.

Според проучването в 40% от аптеките фармацевтите са посочили, че често ги посещават клиенти, злоупотребяващи с алкохол или техни близки.

Резултатите показват, че 64% от клиентите са се интересували от конкретна терапия за справяне с проблема и от начин за контрол на консумацията, а 36% от начин за моментно справяне с дискомфорта в следствие на приет алкохол.

Над 60% от клиентите, злоупотребяващи с алкохол или техни близки са потърсили начин за контролиране на консумацията, който позволява едновременно прием на алкохол. Според фармацевтите концепцията за редуциране на алкохолната консумация е подходяща алтернатива за клиентите, които не биха отказали напълно пиенето и би помогнала дори и на хора с тежка форма на зависимост, които не иначе не биха потърсили помощ и препоръки от тях.

80% от анкетираните фармацевти  смятат, че техните клиенти биха предпочели новата концепция за редуциране на алкохолната консумация пред останалите възможности, които изискват пълен отказ от прием на алкохол по време на лечението.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...