Акценти
Начало / Крими / Измъкнаха над 7 хиляди лева от плевенска баба по схемата „звъни роднина от чужбина”

Измъкнаха над 7 хиляди лева от плевенска баба по схемата „звъни роднина от чужбина”

bigИзмамници са задигнали 7 100 лева от 84-годишна плевенчанка, информират от пресцентъра на плевенската полиция. Сигналът за престъплението е получен на 9 октомври  в  Първо районно управление „Полиция” в града. На 5 септември около 15 часа жената е получила обаждане от непознат на домашния си телефон. Мъжът се е представил за зет й от Германия и заявил, че трябва предаде всичките си налични пари на сигурен човек. Посредникът бил назован като Димитър Чакмаков и уж трябвало да й предаде пратка с валута. На 7 октомври на три пъти от 10 до 21 часа жената е предала общо сумата от 7100 лева на непознатия. За престъплението е уведомен  прокурор. Работата продължава разследващ полицай.

От полицията съветват при всяко съмнително обаждане гражданите да се свържат с близките си, да бъдат предпазливи при контакт с непознати и никога да не им предоставят лични данни и пари.
Телефонните измамници са много изобретателни и с тренирани психологически умения. По време на телефонния разговор те се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират, припомнят още от полицията.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...