Начало / Култура / Изпитната кампания след 7-ми клас започва с подаване на заявления за участие в изпита по изобразително изкуство

Изпитната кампания след 7-ми клас започва с подаване на заявления за участие в изпита по изобразително изкуство

2 171 е общият брой на учениците в Плевенска област, които тази година завършват 7-ми клас и би следвало да се явят на изпит за национално външно оценяване,  научихме от Снежана Георгиева, председател на Регионалната комисия за прием на ученици след завършен 7-ми клас  към РИО – Плевен. В тази бройка са включени и близо 40 деца със специални  образователни потребности, които също ще се явят за външно оценяване.

Първият изпит е по български език и литература и ще се проведе на  21 май. Следващият – този по математика, е на 23 май. Изпитите започват от 10 часа, като най-късно до 9.45 часа учениците трябва да са заели местата си. Те полагат изпит в училището, в което учат в момента. Пак там ще бъдат изнесени и резултатите от изпита, а също ще бъдат качени на сайта на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен, както и в самия инспекторат.

По отношение формата на двата изпита, промяна няма, уточни Снежана Георгиева. Всеки от тях се състои от два модула. Продължителността на първия модул е 60 мин, на втория – 90 мин. Максималният брой точки от двата модула е 100. Учениците могат да кандидатстват за профилирани или професионални гимназии с прием след 7-ми клас и само с оценката от първия модул на изпита. Това означава обаче, че балът им за класиране ще бъде по-нисък.

Седмокласниците, които желаят да продължат образованието си в Професионалната гимназия по архитектура и геодезия и Професионалната гимназия по текстил  в Плевен ще трябва да се явят и на още един изпит – по изобразително изкуство. За участие в него се подава заявление в училището, в което се обучава ученикът. Срокът за подаване на тези заявления е от 9 май до 15 май. Самият изпит е на 4 юни и ще се проведе в ОУ „Йордан Йовков” в Плевен. Това е единственият изпит, за който има и допълнително заплащане от 6 лв. Продължителността му е пет часа.

Всички, които са издържали успешно изпитите, могат да кандидатстват за профилираните паралелки в СОУ и професионални гимназии, които имат прием след 7-ми клас с изпит. Подаването на документите за участие в приема е от 15 до 20 юни в училища-гнезда, които ще бъдат обявени по-късно, уточни Снежана Георгиева. Няма ограничение в броя на училищата и профилите, за които може да се кандидатства.

По график, утвърден със заповед на министъра на образованието, ще бъдат проведени трите етапа на класиране, като резултатите от  първо класиране трябва да бъдат обявени до 26 юни.

Броят на утвърдените профилирани паралелки в СОУ с прием след 7-ми клас в Плевенска област е 21, а в професионалните гимназиии – 28. От тази година броят на учениците в една паралелка е 26, което означава, че общият брой на местата е 1 274.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...