Акценти
Начало / Общество / Над 50 000 теменужки красят цветните алеи в центъра на града

Над 50 000 теменужки красят цветните алеи в центъра на града

За цветните алеи в центъра на Плевен,  в Градската градина и за цветното пано на входа на Плевен откъм София общинска фирма „Паркстрой” е осигурила над 50 000 броя теменуга. Те са засадени още през октомври и ще продължат да радват плевенчани и гостите на града с пъстрите си багри още десетина дни. След това ще бъдат подменени с летни цветя – около 50 000 пъстроцветни петунии.

Разсадът на двата вида цветя е изцяло собствено производство, научихме от управителя на общинска фирма „Паркстрой” Красимир Петров. Отглежда се в 20 дка оранжерии, като се залагат между 60 и 70 хиляди броя.

Специално за Празника на Плевен на 15 май от „Паркстрой” извършват коситба на тревните площи не само в центъра на града, а и на всички всички входове на Плевен, също в Скобелев парк, Градската градина, парк „Десети декември”. За втори път тази пролет се коси и разделителната зелена ивица на булевардите  „Христо Ботев”, „Русе” и „Георги Кочев”.

За поддръжката на цветните алеи в централната градска част се грижат 13 човека, други 18 работят в градинките в парк „Десети декември” и в района на жк „Дружба”.

Ангажимент на отделна бригада е почистването на опасните дървета и клони в парковите пространства в града. „Резитбата на дърветата се възлага от общински отдел „Екология”, след сигнал на граждани или наши докладни, изготвени на база на становище на нашия еколог”, обясни Красимир Петров. За да се стигне до отсичане на дърво обаче, е нужна и заповед от ресорния зам.-кмет – Антон Босилков.

В резултат на продължителните студове през тази тежка зима има много измръзнали дървета, които се нуждаят от подмяна. „Тъй като не можем да разчитаме на допълнителен бюджет за подмяната им, ще се опитаме в рамките на средствата, с които фирмата разполага, да подновим поне най-засегнатите дървета”, уточни управителят на „Паркстрой” и припомни една хубава българска поговорка, че ако човек иска да е щастлив цял живот, трябва да си направи градина.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...