Акценти
Начало / Здравеопазване / Изписаха от болницата заразеният с туларемия в Плевенско

Изписаха от болницата заразеният с туларемия в Плевенско

д-р Бонеслав Бонев

27-годишният младеж, който беше заразен с опасната зооноза туларемия, вече е добре и вчера е изписан от Инфекциозната клиника на УМБАЛ – Плевен, съобщи д-р Бонеслав Бонев от РЗИ- Плевен.

Младият мъж е студент в Габрово и през почивните дни помагал на баща си да разчистят старо кошерище, което се намира в землището на Тотлебен. По време на работа той наранил ръката си и това е вероятният начин на заразяване с опасното заболяване. При последващия оглед на място, епидемиолозите са открили следи от гризачи в кошерите. След 10-дневно лечение с антибиотици,  мъжът вече е здрав, без трайни последици за здравето му. Единствено  има изграден траен имунитет срещу заразата, уточни епидемиологът д-р Бонеслав Бонев.

Това е първият случай на болестта в Плевенски регион. Досега огнища на заболяването в нашата страна е имало в Северозападна България – в района на Софийско и Пернишко, и в Североизточна България – в района на Сребърна. Общо в страната досега има 322 регистрирани случаи на туларемия.

Преносители на заболяването са гризачите – мишки и плъхове, зайци, дивите животни.  Заразата от болно на здраво животно се пренася чрез ухапване от кърлежи, бълхи и комари, но по този начин човек не може да бъде заразен, категорични са епидемиолозите. Човек се заразява при консумация на храна или вода, замърсена с фекалии или урина на болно животно, по въздушно-прахов път или при контакт със заразени диви животни.

От РЗИ – Плевен са подготвили и разпространили информационни материали сред населението в Тотлебен. Провели са срещи и с местните ловци, за да бъдат предупредени и информирани как да се предпазят от зараза. Категорично е забранено да пипат с незащитени ръце намерени умрели диви животни, както и да дерат дивеч без ръкавици. Специална информация е изпратена и до личните лекари, за да насочват съмнителни случаи за изследвания в Инфекциозна клиника.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...