Начало / Култура / Изложба в Регионалния музей показва  Светите земи в Палестина

Изложба в Регионалния музей показва  Светите земи в Палестина

Н.Пр. д-р Ахмед ал-Мабдух – посланик на Палестина в България днес откри изложба в Регионалния исторически музей, която представя фотоси от светите земи в Палестина, изделия на традиционните за страната занаяти –  грънчарство, дърворезба и ювелирни изработки от седеф. „В изложбата няма да видите сцени, които да показват окупацията, а само  Палестина с нейната красота и бит, такава каквато бихме желали да я видим – без чуждестранни армии, без бариери, без окупационни войски”,  подчерта при откриването  палестинският посланик. Посланикът изтъкна, че бродериите на народните носии в Палестина до голяма степен приличат на шевиците на  българските носии и това може да се види добре на фотосите. Той  направи паралел и между историята на България и Палестина, визирайки вековните страдания на българския народ и страданията, които и днес изпитва палестинският народ под чуждата окупация.  Той не скри възхищението си от Панорамата, за която каза, че е изключителна и допълни, че е достатъчно човек да я разгледа, за да научи цялата история.

IMG_2735посланик палестина изложба

„Историите на двата народа са близки по  своя драматизъм, близки са културата и обичаите. Културата е тази, която обединява различни етноси и религии, народи и раси. Вярваме, че при общи усилия и взаимен интерес ще постигнем едно добро партньорство, не само на регионално, а и на национално ниво”, каза от своя страна кметът на Плевен Георг Спартански.  Той изтъкна, че българският и палестинският са от онези малки народи, които имат значителен исторически принос в световната история и са готови да работят заедно за мира и разбирателството в света.

По време на официалните срещи на Негово превъзходителство с кмета на Плевен и с областния управител – Ралица Добрева, са обсъдени освен икономически контакти и възможностите за културен обмен.

След откриването на изложбата посланикът беше любезен лично да я представи на кмета и областния управител, като преди това благодари за  домакинството на Регионалния музей. На руски език, тъй като е възпитаник на медицинския университет в Ростов на Дон, той разказа на Спартански и Добрева за експонатите, включени в изложбата.Посетителите ще могат да видят изящна изработка на икони, обков на библии и кутии за бижута от седеф. Впечатляващ е макетът на дворец, също изработен от седеф. Показани са множество християнски религиозни символи, изработени от дърво – тайната вечеря, яслите, в които е роден Христос, разпятия.

IMG_2724изложба палестина

IMG_2727изложба палестина

IMG_2729седеф-тайната вечеря

IMG_2732дворец-седеф

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...