Акценти
Начало / Култура / Изложба върна духа на Тома Трифоновски в Плевен

Изложба върна духа на Тома Трифоновски в Плевен

Изложбата подредена в галерия „Илия Бешков” по повод 75 години от рождението на Тома Трифоновски върна духа на големия български художник отново в Плевен. Той седи тук невидим, но осезаем и ни гледа. Изкуството му го надживя, ще надживее и нас, и ще остане за другите такова, каквото е – уникално, неповторимо, скрило завинаги неговата магическа тайна. С тези думи започна представянето на изложбата близкият приятел на художника Георги Шапкаров.

В експозицията са подредени 50 платна. Портрети, голо тяло, натюрморти топлят в пурпурно червено и златиста охра, искрят в синьо и зелено. Картините му са мощни и монументални, но същевременно деликатни и нежни.  „Творбите на Тома Трифоновски напомнят майсторството на зографите, които скриват своето лично аз зад образите на Богородица, Христо и светците. Подобно на тях Тома Трифоновски е изградил своя разпознаваема иконография с изчистеност и плътност на изображението, с  огромно богатство на нюансите. С един замах на четката художникът е премахнал всичко малко, всичко дребно и неважно, и е оставил най-ценното – онова, което ни прави хора – красотата, любовта, човечността”, е написала Аделина Филева в предговора към луксозния каталог, издаден по повод юбилейната експозиция.

Повечето от показаните платна са създадени през периода, в който Тома Трифоновски живее и твори в Плевен. И не случайно в последните си часове художникът е говорел колко много му е дал този град, въпреки че го напуска дълбоко обиден. Защото не го разбират, не могат да приемат свободния му, неподчиняващ се на тогавашните порядки дух. „Но Тамата никога не е бил обиден на града. Плевен беше градът на неговия триумф – житейски, творчески и емоционален. След това той продължи да рисува, но пое по пътя на смирението”, сподели съпругата на художника Светла Трифоновска, която дойде за откриването на изложбата.

Това обяснява и фактът, че същата експозиция е показвана преди това в София и Сливен, но тук, в плевенската галерия има най-представителен вид  и картините сякаш заживяват свой живот – свободен, непокорен, какъвто е бъл всъщност и техният създател Тома Трифоновски.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...