Акценти
Начало / Култура / Иванка Данова: Вече 20 години на Ивановден съм в реката и посрещам хората

Иванка Данова: Вече 20 години на Ивановден съм в реката и посрещам хората

Реселец

За мен Ивановден е голям празник и няма значение дали вали дъжд, сняг или грее слънце – аз съм в реката и посрещам хората. Това сподели Иванка Данова, която вече 20 години води ритуалът „Къпанки” на Ивановден в село Реселец.

Тя е родена в село Реселец и в момента работи като секретар в местното училище. Споделя, че е имало дни, когато си е казвала, че вече е време да даде път на младите и ще се откаже от това, да участва в ритуала. „Но не издържам, то е нещо като наркотик за мен – това да бъда в реката и да посрещам хората”, казва с широка усмивка тя.

Иванка Данова споделя още, че в този ден стават чудеса и тя силно вярва в това и иска да предаде тази си вяра на всеки, когото посрещне с кръста и китката здравец за благословия, след като е преминал реката.

По традиция този, който е пренесен през реката пуска пари в менче. От събраната сума плащаме на мъжете, които всяка година са с нас и пренесят хората през реката, обясни Иванка Данова. А ако нещо остане, ще бъде използвано за тържеството за Бабинден.

Реселец

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...