Акценти
Начало / Култура / Женско мокро хоро на Ивановден се изви в река Ръчене

Женско мокро хоро на Ивановден се изви в река Ръчене

Реселец

По отколешна традиция на Ивановден в село Реселец се прави ритуалът „Къпанки”. Независимо от времето на 7 януари селото се събира край река Ръчене, за да преминат през водите й за здраве и сила през цялата година.

От рано сутринта духовата музика свири, хората се събират и няколко двойки мъже пренасят от единия на другия бряг първо жени, а после мъже и деца. По традиция на отсрещния бряг е подредена трапеза с вити баници, пити, вино и ракия и задължително иконата на Иван Кръстител.

Поверието е, че който премине реката на този ден, болести няма да го спохождат през годината.

Реселец

Първа през реката беше пренесена Иванка Данова, която от години води ритуала „Къпанки”. Който тази година бъде пренесен през водите на река Ръчене ще бъде здрав и жилав като бръшляна, през праговете на къщите ви да прелива здраве, щастие и благополучие, нарече Иванка Данова и пожела още колкото са зърната жито в шепата й, още толкова години да се нижат в броеницата на живота на всеки.

След което с кръст и китка здравец благославяше всеки следващ, преминал през реката.

Реселец

Благословени бяха и официалните гости на ритуала – областният управител Илиян Йончев и зам.-областният Мирослав Михайлов. Те също бяха пренесени през реката за здраве, а Мирослав Михайлов поведе и хорото на брега.

Реселец

Ритуалът по традиция завърши с мокро хоро в река Ръчене, което започна като женско.

Реселец

А после към него се присъединиха и мъже, като кметът на селото Петко Христов поведе хорото.

Реселец

Уникалният за региона обичай е днес е запазен само в Реселец. Ритуалът се прави на Ивановден, защото от 1 200 жители на селото 100 носят името Иван или Иванка. Най-възрастният с това име е 95-годишната баба Иванка, която тази година за първи път пропуска ритуала. А най-малкият именник в селото е 1-годишната Иванка.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...