Начало / Здравеопазване / Здравният министър връчи награда на ученици от СОУ „Иван Вазов”

Здравният министър връчи награда на ученици от СОУ „Иван Вазов”

Ученици от начален корс на СОУ „Иван Вазов” спечелиха голямото отличие на четвъртото издание на националния конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн“. Наградата им беше връчена на церемония в Министерството на здравеопазването  от министър  Десислава Атанасова.

Инициативата се организира от здравното министерство с традиционното партньорство на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата. Основната цел на конкурса е да популяризира непримиримостта към тютюнопушенето, като мотивира учениците, както и техните родители и учители, да отхвърлят употребата на тютюневи изделия.

През 2011-2012 година в националния ученически конкурс участваха 3182 ученици от цялата страна. Те представиха 75 различни проекти, посветени на превенцията и отказването от тютюнопушене, включително и превенцията на пасивното тютюнопушене. Проектите са подготвени под ръководството на 100 учители. Журито отчете, че 35 от проектите са финализирани успешно със 100%  ученици непушачи. В тези проекти са участвали 1982 ученици, ръководени от над 50 техни учители. Благодарение на дейностите по проектите, 156 техни съученици, учители, майки и бащи, баби и дядовци, сестри и братя, приятели са преосмислили своите навици и са се отказали от тютюнопушене.

Учениците от начален курс на СОУ „Иван Вазов“ се включиха в надпреварата чрез проекта „Аз не пуша и никога няма да пуша”, изготвен от Милена Борисова, учител в начален курс. Иновативният подход към проблема цели да предизвика родителите като равноправни партньори на своите деца на практическа основа, като участници в реални житейски ситуации, заедно  да кажат „НЕ“ на пасивното и активното тютюнопушене. Убеждавайки своите родители да откажат цигарите, учениците да изградят устойчиво отрицателно отношение към цигарения дим.

В изготвянето на организационни стратегии за изпълнение на проекта се включиха всички учители от начален курс. Разговори, обсъждания, демонстрации, практически тренинги за ограничаване на тютюнопушенето вкъщи, участие в състезания на деца и родители, гледане на филми и презентации по темата, разговори с медицински специалисти на тема „Вие сте дали живот на детето си, не му го отнемайте“, организиране на изложби. Всичко това да допринесе за създаването на устойчив модел за справяне с проблема тютюнопушене вкъщи и в присъствието на децата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...