Акценти
Начало / Общество / За час гаси осветлението и Община Плевен

За час гаси осветлението и Община Плевен

Община Плевен призовава всички граждани да изразят своята съпричастност към инициативата „Часът на Земята” 2013 като загасят светлините в домовете си за един час на 23 март. От 20.30 до 21.30 часа в събота ще бъде изключено осветлението на сградата на местната администрация. „Часът на Земята” е глобална инициатива, една от най-мащабните акции на WWF, чиято цел е да привлече вниманието на хората към проблема с климатичните промени и да ги стимулира да заемат активна позиция за решаването му.

Освен Плевен, още няколко селища в областта са заявили участие в инициативата – това са Байкал, Долна Митрополия, Тръстеник, Белене, Червен бряг, Долни Дъбник и Върбица.

Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска започна информационната кампания за инициативата преди повече от 15 дни като призова чрез плакати жителите от останалите населени места в общината да бъдат съпричастни и да изгасят осветлението в домовете си в рамките на „Часът на Земята” от 20.30 до 21.30 часа. Освен общинския център, в акцията за втора поредна година участие ще вземат Тръстеник и село Байкал.

В Тръстеник учениците от клуб „Екология” към СОУ „Евлоги Георгиев” организират шествие със свещи, което ще тръгне от двора на училището в 20.30 часа. То ще продължи до площада в града, където младежи и ученици ще подреждат фигури от свещи. На мултимедия ще бъдат показани кратки информационни филми за „Часът на Земята”. С огнени танци и светлинно шоу ще забавляват публиката танцови състави към НЧ „Неофит Рилски 1872”. Вечерта ще завърши с пускане на летящи фенери с апел „Изключи светлините, включи се!”

В село Байкал НЧ „Пробуда 1925” и Еко клуб „Дунав” са подготвили танцово светлинно шоу със свещи и лазерни лъчи в изпълнение на ученици и младежи от селото. В конферентната зала на Общинския център за извънкласни дейности и занимания по интереси ще бъдат излъчени презентации и видеофилм за Международната космическа станция.

В световен мащаб „Часът на Земята” започва през 2007 год. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

В България акцията се провежда от 2009 год. Традиционно, в знак на съпричастност, за час притъмняват фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, на Софийския университет, Президентството, Парламента и много други. През 2013 год. посланици на инициативата ще са музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, актьорът Юлиан Вергов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...