Акценти
Начало / Култура / За седмица Плевен ще е музикален център на ударните инструменти

За седмица Плевен ще е музикален център на ударните инструменти

От 5 до 12 юли Националното училище по изкуствата” в Плевен ще бъде домакин на Втория международен фестивал по маримба и ударни инструменти, който ще се проведе под патронажа на кмета на Община Плевен – проф. д-р Димитър Стойков.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на перкусионен ансамбъл „Акцент” от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен на 5 юли от 19 часа в зала „Катя Попова”. В този първи концерт ще участват и музикантите, които ще водят майсторските класове по време на фестивала. Това са Свет Стоянов, който е възпитаник на Плевенското музикално училище, а в момента е преподавател в университета в Маями, САЩ; Василена Серафимова – също от класа по ударни инструменти в Музикалното училище, която се дипломира в Консерваторията в Париж  и е първата българска перкусионистка завършила престижното учебно заведение. Третият лектор е един изключително бързоразвиващ се млад музикант – Тома Енко, който работи в областта на джаза и класиката и има изразени интереси в областта на композирането. От две години Тома Енко и Василена Серафимова са успешно концертиращо дуо. Свет Стоянов и Василена Серафимова ще водят майсторски класове по ударни инструменти, а Тома Енко – джаз пиано.

В рамките на фестивала са предвидени още четири концерта. На 6 юли е „Класика и джаз” на дуото Василена Серафимова и Тома Енко. На 10 юли Василена Серафимова ще свири заедно със Свет Стоянов. На 11 юли е заключителният концерт на участниците в майсторските класове. Тези три концерта ще се състоят на сцената на зала „Катя Попова” с начален час 19.

Фестивалът ще завърши с голям концерт на 12 юли от 19 часа в Драматичния театър на Плевенска филхармония със солисти Свет Стоянов и Василена Серафимова. Диригент е Григор Паликаров.

Досега участие в майсторските класове са заявили  близо 15 перкусионисти. Между тях са ученици от музикалните училища в Плевен и София, има също участници от Франция, Румъния, научихме от Августина Серафимова, преподавател в Музикалното училище

Това второ издание на фестивала нямаше да се случи без помощта на фондация „Америка за България”, подчерта Серафимова.  Над 50 000 лева, отпуснати от фондацията, ще бъдат използвани за закупуване на нови инструменти за класа по перкусии на Музикалното училище.  Ще бъдат купени нов вибрафон, четири професионални тимпани, два ксилофона, един концертен барабан, инструмент там-там, който ще бъде единственият в Плевен и още ще бъдат купени кожени барабани със стойки, обясни Симеон Серафимов, преподавател по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков“

Ще припомним, че след първото издание на фестивала класа по ударни инструменти се сдоби с нова маримба, за купуването на която помогна депутатът Румен Петков.

Голяма част от новите инструменти за първи път ще звучат по време на фестивалните концерти.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...