Акценти
Начало / Култура / Над 200 модела показаха дизайнери в плевенския „Парад на модата”

Над 200 модела показаха дизайнери в плевенския „Парад на модата”

15 български дизайнери представиха над 200 свои модела в 52-то издание на Парада на модата, което се проведе в първия ден на юли в Драматичния театър в Плевен. Зрителите имаха удоволствието да се насладят на един истински спектакъл на красотата, стила и модата. Бяха представени най-новите тенденции в дамската и детската мода за лято 2012, както и тенденциите за пролет 2013 година.

Традиционно силно беше присъствието в Парада на модата на дизайнерката Светла Димитрова от дизайнерски център “Ариес Уникат” и на Димитър Кръстев – дизайнер от София, които достойно защитиха отличията си  “Златна игла”. Изненадата на шоуто беше дизайнерката Дрина Пашова, която дойде с колекцията си от Милано и Камелия Йорданова, завършила мода в Лондон. Те представиха нетрадиционни, леко шокиращи и авангардни модели.

Силен акцент в тазгодишното издание на Парада на модата бяха булчинските рокли, които присъстваха в повечето представени колекции. А финалната за шоуто серия от булченски одежди предизвика възторга на публиката.

Няколко дебютанти представиха колекции, които бяха посрещнати изключително добре от зрителите. Николина Евстатиева представи авангардна колекция в бяло и оранжево, колекцията на Боряна Горанова беше изцяло в бяло, а плевенчанката Калояна Цингарова беше заложила на женственост и доза закачливост в моделите си. Младата дизайнерка всъщност беше изненадата, която представи завърналият се след 20-годишно отсъствие от Плевен дизайнер Илиян Йорданов. Той пък беше заложил на кожените акценти в представените модели.

Габриела Пекова също направи дебют – чрез арт студио “Мирлиел”. Тя се представи с три теми – драматична в червено и черно, колекция от женствени и феерични летни модели, включваща и детска мода и ретро полъх от 40-те и 50-те години на миналия век.

Модна къща „София” дефилира на плевенска сцена с модели на двама дизайнери, които бяха заложили на женственото и удобно облекло за деловата дама, която уважава традициите.

Ана Сидова се представи с колекцията „Път” – абстрактно съчетание от цвят и геометрични фигури.

Теодора Косева от София показа две колекции – дамска и детска мода, докато Галя Златева от София беше заложила изцяло на детската мода. Направи впечатление, че в 52-то издание на Парада на модата представените детски колекции бяха много силни, а присъствието на малките манекени беше много оригинално, които изненадващо умело съчетаваха дефилирането с актьорско присъствие. Това, разбира се хареса на публиката, която щедро аплодира малките манекени.

С умело присъствие на сцената се отличиха и моделите от школата на Георги Ангелов, които грабнаха публиката с перфектна визия и сценично поведение. Момичетата бяха заложили на усмивката, закачката в погледа, вместо на каменните и безизразни лица. Заслуга за това безспорно има и Георги Ангелов, който е режисьор, постановчик и хореограф на шоуто. Той поднесе на публиката наистина един прекрасен спектакъл, който показа израстване и все по-добър баланс между модата, спектакъла и музиката. Интересно  решение беше включването на класически инструменти в изпълнение на прекрасните млади музиканти Лора Табакова – виолончело и Чавдар Вълков – цигулка. Органично в спектакъла се вписаха и тримата поп изпълнители, възпитаници на музикалния  педагог Анелия Дечева. Цялостното музикално оформление беше направено професионално и с много стил от Асен Антонов.

52-то издание на Парада на модата се проведе под патронажа на кмета на Община Плевен – проф. Димитър Стойков, със съдействието на Сдружение “Плевенски обществен фонд Читалища” и читалище ЛИК.

.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...