Акценти
Начало / Общество / За разбирателство между различните култури чрез музиката работят деца от град Левски

За разбирателство между различните култури чрез музиката работят деца от град Левски

СОУ “Крум Попов” в град Левски е част от мащабния международен проект по европейската секторна програма “Коменски” за междуучилищни многостранни партньорства. Заглавието на проекта е “Sing Act”.

Целта на проекта е да се композира обединяваща песен, фокусирана върху разработването на по-добро разбирателство между различните култури чрез музиката. Това е изкуство да се съдаде приятни и изразителни комбинации от тонове с ритъм, мелодия и хармония.

Партньорските училища ще си сътрудничат за създаването на части на песента с различни инструменти на традиционна музика на всеки партньор. Този проект също има за цел да повиши осведомеността на всички ученици от участващите училища на значението на музиката като средство за комуникация на различни езици, както и подпомагане на ученици, преподаватели и местната общност да разберат, че различията могат да бъдат източник на обогатяване.

Проектът се реализира като част от учебните програми и ежедневната преподавателска практика във всяко училище-партньор. Страни партньори, освен България, са Франция, Полша, Швеция, Румъния, а координатор е Турция.

СОУ “Крум Попов” в град Левски е отговорно за изработването и поддържането на Сайта на „Sing Act“ по време на изпълнението на проекта. Този сайт ще насърчи непрекъснатата комуникация между училищата-партньори, като същевременно ще подобрява мултимедийните умения както на учениците, така и на учителите.

Също така се планира да се създаде и многоезичен речник с помощта на основните думи и изрази от езиците на всеки от партньорите. Накрая, в последната визита, всички тези елементи ще се комбинират в създаването на един мултикултурен Музикален театър “Sing Act” с изпълнение на мюзикъл от учениците от всички страни.

Общо 150 ученика и 15 учители от СОУ “Крум Попов” в град Левски работят по подготовката за посрещането на гостите държави. Учениците са на възраст между 11 и 14 години. Участниците в проекта ще се запознаят със забележителностите, традициите и културата на различни европейски държави, учениците ще имат възможност за активно изучаване на езиците на страните-участници, а също и ще пътуват в Европа и ще контактуват с другите деца.

На 19 ноември ученици и учители от Франция, Полша, Швеция, Румъния и Турция осъществиха по проекта и първото си посещение в училището-домакин и в Община Левски. Гостите разгледаха музея, посветен на Георги Парцалев, и благодариха за гостоприемството и на българските семейства, където са настанени за едноседмичния си престой в град Левски.

Под съпровода на Мариета Аспарухова, гъдулка, възпитаниците на СОУ “Крум Попов” ще изпълнят пет български народни песни на концерта, който ще се състои на 23 ноември от 14.00 часа в Читалище “Георги Парцалев” Левски. Росица Петрова пък подготвя участниците в проекта в стъпките на българските народни хора и ръченица.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...