Акценти
Начало / Общество / Гледат дела срещу двама полицейски служители за взимане на подкуп

Гледат дела срещу двама полицейски служители за взимане на подкуп

Окръжен съд Плевен ще разглежда дела против двама полицейски служители, обвинени в искане и получаване на подкуп. Първото дело е насрочено за 22 ноември, второто – за 23 ноември.

В първия случай обвиняем е В. М., младши полицейски инспектор в “териториална полиция” на сектор “Охранителна полиция”. Той е обвинен, че в периода от 19 юли до 20 октомври 2011 год., в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление “е поискал дар, който не му се следва – парична сума 150 лева, от П. В. и е приел дар, който не му се следва – парична сума 110 лева”. Полицаят поискал парите заради това, че не е извършил действие по служба във връзка с административно наказателна преписка, заведена с цел установяване, издирване и санкциониране на шофьор-нарушител, заснет в нарушение – превишаване на ограничение на максималната скорост на движение. В. М. изнудвал виновния водач с това, че не го е търсел, че се е ангажирал да укрие снимката на пътното нарушение с цел преписката да бъде прекратена. Шофьорът накрая дал 110 лева на полицая, които пари той приел.

В крайна сметка се оказало, че в действителност срокът за съставяне на акта за констатираното нарушение бил изтекъл още към 3 май 2011 год. и изнудваният не подлежал на административно наказание – факт, който служителят на реда знаел.

Обвиняем по второто дело на 23 ноември е В. И., младши полицейски инспектор. Чрез изнудване посредством служебното си положение, на 4 май тази година той поискал 300 лева от Т. Т. Подкупът бил, за да не съставя акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Още същия ден шофьорът дал 200 лева на полицая, а останалите 100 лева връчил няколко дни по-късно.

За искане или приемане на подкуп от длъжностно лице в Наказателния кодекс е предвидено лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хиляди лева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...