Акценти
Начало / Последни новини / За първи път в Плевен ще се проведе Купа България по спортни танци

За първи път в Плевен ще се проведе Купа България по спортни танци

За първи път Плевен ще е домакин на Открит турнир и  Купа България по спортни танци. Той ше се проведе на 23 април и в града ни ще пристигнат над 350 танцови двойки от цялата страна. Това научи ИнфоПлевен от Жени Василева, треньор на Клуб по спортни танци „Дъга”, който е организатор на турнира, заедно Българската федерация по спортни танци и Община Плевен.

Тази година 30  клуба от страната кандидатстваха  за домикинство на този турнира, одобрените са само 7, като един от тях е плевенският клуб , който е филиал към клуб „Дъга” – София, обясни Жени Василева.

Турнирът ще протече в няколко части – за изгряващи звезди, соло момичета и открит турнир за всички класове и всички възрасти. Вечерта ще е най-атрактивната част от състезанието  – Купа България. Участниците ще са разделени единствено по възраст-  юноши младша, юноши старша, младежи и аматьори. Рангът на състезанието е много висок и носи точки за ранглистата на България, уточни Жени Василева.

20151216194315клуб дъга

Плевенският клуб „Дъга” ще участва при изгряващите звезди с  5-6-годишни танцьори, ще има двойки и при юношеските групи. Двойката Кристиян Василев-Александра Кръстева ще представят плевенския клуб в Купа България в категория юноши старша възраст. Миналата година тази двойка е спечелила Първо място в Държавно първенство втори ранг.

„Сред участниците  ще има много двойки, които са шампиони на България, което гарантира много високо ниво на турнира. Целта ни е плевенчани да могат да видят красотата на едно такова състезание, но също и трудностите, с които трябва да се справят танцовите двойки в устрема си към купата. Тези състезания изискват много качества от танцьорите, много усилия, за публиката остава единствено естетическата наслада от танца и красивите костюми”, разказа Жени Василева.

IMG_20160313_102509клуб дъга

Повечето от съдиите, които ще оценяват състезателите, са с висок лиценз. Почти всички известни съдии от страната ще са в Плевен. Сред тях ще са Петя Димитрова и Петьо Стоянов – инструктори в шоуто „Денсингс старс”. В журито на Открития турнир ще е и Жени Василева.

Изискванията за провеждане на такъв турнир са много високи – над 300 седящи места, 350-400 кв.м дансинг. Затова идеята е била той се проведе в зала „Балканстрой”. За съжаление на тази дата там ще има мач от НБЛ, което налага турнирът по спортни танци да се проведе в зала „Спартак”. Надяваме се, че ще успеем да преодолеем трудностите около по-малката зала и да осигурим добро домакинство, сподели Жени Василева.

Част от средствата за провеждането на състезанието са осигурени от Община Плевен. Разчитаме и на спонсори, тъй като отпуснатата сума от Общината не покрива разходите, обясни треньорката.

Наградният фонд за Купа България е 2 000 лв. За открития турнир са предвидени  грамоти и медали за класиралите се на челните места в съответните групи.

Входът за турнира ще е свободен.

IMG_20140703_142238клуб дъга

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...