Акценти
Начало / Икономика / За проведени вече внушения, че България ще загуби срещу Русия по случая с АЕЦ Белене, обяви Цецка Цачева

За проведени вече внушения, че България ще загуби срещу Русия по случая с АЕЦ Белене, обяви Цецка Цачева

„Позицията на правителството на Орешарски и сформирането на работна група за изследване възможностите за рестарт на проекта Белене влошават положението на България в арбитража с руската страна. Имаше вече преки внушения от страна на кабинета, че вероятно това дело за България ще бъде загубено. Недопустимо е да водиш политика, която може да повлияе върху окончателен изход на този спор”, изрази категоричното си мнение народният представител от ПП ГЕРБ Цецка Цачева.

По думите й, анализ на възможността за строителство, евентуална цена и пазар на тока от Белене вече е правен в периода 2009 – 2011 год. от правителството на Бойко Борисов и признаването сега, че тепърва ще се анализира, отваря врата пред другата страна и поставят в неблагоприятна ситуация България. Депутатът подчерта, че ситуацията в момента на Балканите е такава, че ние имаме свръхпроизводство без да има пазарна ниша нито в страната, нито навън, където това електричество да се изнася. По въпроса на цената от ГЕРБ заявиха и че ще е много по-висока, отколкото ако се усвояват източниците, които в момента работят. „Работната група трябва да анализира и намирането на чуждестранен инвеститор, тъй като е невъзможно със средства от държавния бюджет на този етап, в тази криза, да участваме със собствени средства. Заради тези 3 групи от въпроси правителството на Борисов отмени постановленията за строителството на белене, а Народното събрание потвърди с нарочно решение. Така че те /правителството на Орешарски/ правят нещо, на което вече има отговори – защо го правихме тогава този референдум?”, попита Цачева.

Според нея рестартирането на строежа на атомната централа е една от най-големите пропагандни схеми, които са развити по време на предизборната кампания и са довели до гласове за БСП, които са се ангажирали не само веднага да рестартират проекта, но и да открият нови 50 хиляди работни места. Което обаче няма да стане, според Цачева, която даде пример за заявена в интервю позиция на вицепремиера Деляна Бобева, че този проект няма бъдеще.

Що се отнася до актуализацията на държавния бюджет, по начина, по който се предлагат промените в разходната част на бюджета е ясно, че това е предизборен бюджет и че Коалиция за България и ДПС се готвят за предсрочни избори, сподели Цецка Цачева. Според нея заем от 1 млрд. лв. във фискалния резерв на практика означава държавата да вземе една определена сума, тя да бъде вкарана в резерва като през това време се държи настрани едно количество средства, докато държавата плаща дълговете и заемите.

По думите на депутата Владислав Николов, от ПП ГЕРБ са „за” провеждането на социални реформи и подпомагане на най-слабите слоеве, които са в нужда. Не и с цената на теглене на кредит и то в такъв голям размер. Като пример Николов посочи, че за тези социални реформи са нужни 40 млн. лв., за разплащане с бизнеса пък – още 160 млн. лв. „Приходите вървят равномерно, от числата, които ни бяха предоставени за изпълнението на бюджета към месец май е видно, че данъците вървят в същите граници като миналата година. Така че ние сме на мнение, че на този етап е твърде рано да се говори за кредит и то в такива размери. Резервът към 31 май е 5.8 млрд. лв., така че мотивите за кредита са слаби и неоснователни, затова сме против”, обясни Владислав Николов.

Той допълни и че предстои лихвите в САЩ и в Европа да бъдат вдигнати, така че най-вероятно лихвата по кредита ще отива към 5%. Така по сметките на народния представител вноските само за лихва по кредита на година ще са повече, отколкото парите за предвидените социални реформи. „Нашата позиция няма да се промени и на второ четене на актуализацията на бюджета, когато ще предложим един пакет от социални мерки, който е съгласуван със синдикатите, и е в размер на около 150 млн. лева”, обяви Николов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...