Акценти
Начало / Здравеопазване / Специални табла даряват на болниците по повод Световната седмица на кърменето

Специални табла даряват на болниците по повод Световната седмица на кърменето

Специални информационни табла ще дарят на родилните отделения и ин витро клиниката в Плевен от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” /НАПК/ и фондация „Нашите недоносени деца”. Таблата са предназначени за родителите на близнаци и тези на родените преждевременно бебета, тъй като майките на недоносени дечица често са съветвани да спрат лактацията, уточни Десислава Бетова, консултант по кърмене към НАПК.

„Целта на кампанията ни е да обясним колко важна е кърмата за мъниците и да насърчим и подкрепим обърканите мами как да запазят и увеличат млякото си, докато бебето не е при тях. Плевенските болници са крачка напред по отношение на практиките, които насърчават кърменето – само в нашия град има отделение за кенгуру грижа, а бебетата са заедно с майките си и при желание се кърмят непосредствено след раждането”, припомни Деси.

Таблата ще бъдат представени в рамките на Световната седмица на кърменето /1-7 август/, която тази година преминава под мотото „Подкрепа за кърмене – близо до майките”, основано на подхода „Майки подкрепят майки”. През 2013-та акцентът е върху 10-та стъпка за успешно кърмене на УНИЦЕФ, касаеща пряко болничните практики – да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом. А обучението, което Деси е преминала, й дава право да организира такива групи с бременни и майки и тя го прави вече три години. Мами и бебета се събират и дискутират за началото на кърменето и първия месец с бебето, различните проблеми – как да се предпазят или справят с тях, захранване и хранене на кърмачето, отбиване. Периодично правят и неформални сбирки, които понякога протичат под формата на игра.

Този тип специализирана подкрепа е доста ефективен и не иска сериозни разходи, казва Деси, а неформалната обстановка предразполага майките да споделят притесненията си, по-опитните предлагат решения, консултантът ги насочвам към информацията, която ще им е от полза и се опитва също да обори митовете, с които могат да си навредят. В тези случаи подкрепата, която идва от страна на групата на успешно кърмещите мами и консултанта, може да е спасително за решението на майката дали да продължи да полага усилия за справяне с проблем.

Поредната такава среща в Плевен ще е на 6 август, от 10.00 часа в Градската градина. На нея ще бъде отбелязана Световната седмица по кърмене и ще се отпразнува три години от работата на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” в града. По този повод инициативите ще са много и разнообразни – детски празник с пикник на открито, рисунка по бременно коремче и детско лице, ще има и палатка за дискретно кърмене. Освен различните пози и трикове за успешно кърмене, ще бъдат направени демонстрации по връзване и носене на бебето в слинг, както и няколко развиващи игри за порасналите бебета. „Ще се радвам да дойдат майките и децата, при които съм правила домашни посещения и онлайн консултации през тези години”, споделя Десислава. Самата тя е майка на три деца, които е кърмила общо 6 години.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...