Акценти
Начало / Политика / За проблеми в селата Къшин и Беглеж уведомяват с писма кмета на Община Плевен

За проблеми в селата Къшин и Беглеж уведомяват с писма кмета на Община Плевен

На среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански днес, 4 април 2016 г., народният представител Владислав Николов и общинските съветници от ГЕРБ Петя Василева, Христослав Михайлов и Йордан Грижов внесоха писма с въпроси, свързани с проблеми в селата Къшин и Беглеж.

Въпросите са събрани по време на проведените срещи от представители на ГЕРБ в Къшин на 1 април, и в Беглеж – на 2 април.

За Къшин въпросите са следните:

  1. Кога ще бъдат отводнени мазите и улиците в селото?

След обилните валежи много от мазетата на къщите в центъра на селото са пълни с вода. По улиците тече вода и кал. Тревните площи са се превърнали в тресавища. Дворовете са пълни и преливат. Времето се затопля, и миризмата, която се разнася над селото е зловонна. Има опасност да  пламне зараза, ако от община Плевен не предприемат спешни мерки за отводняване на терените. Мазетата продължават да се пълнят, собствениците се опитват с подръчни помощни средства да спасят домовете си, но се страхуват от по-големи наводнения.

  1. Защо кметство Къшин няма бюджет за 2016 година?
  2. Защо след като няма бюджет кметство Къшин, асфалтирането и снегопочистването на третокласната пътна мрежа се приписва като разход на кметство Къшин?
  3. Защо е спряно плащането на СОД на параклиса в селото?
  4. Чешмата край селото има нужда от почистване, но няма предвидени средства за това. Кой ще направи почистването, когато кметство Къшин няма бюджет?
  5. Кой и с какво ще почисти гробищния парк в селото без пари?
  6. Обзавеждането на пенсионерския клуб и кметството е в безобразно състояние. Кога ще бъде направена подмяната на столове, пейки и маси?

За Беглеж поставените въпроси са:

  1. Кога ще бъде ремонтирана сградата на читалището в село Беглеж?

Преди една година нарочна комисия от общински съветници и представители на общинска администрация е констатирала, че сградата се нуждае от спешен ремонт. Внесено е и предложение да бъдат дадени 20 000 лева, но до този момент нито средства са отпуснати, нито е направен ремонт. Водата от покрива вече не капе, а ручи и влиза директно сградата. Прозорци няма, мазилката от таваните е паднала.

  1. Какъв е статутът на къщата на световноизвестната певица Гена Димитрова? Общинска собственост ли е тя? Ако е общинска собственост, кога ще бъде ремонтирана и може ли да бъде превърната в музей?
  2. Кога ще бъде направен ремонт на сградата на местното училище, както и на оградата на двора му, тъй като тя е разрушена и има опасност деца да паднат в дерето зад сградата? От над 10 години в училището не е правен ремонт, покривът се руши, мазилката по стените пада, но предвидени средства няма.
  3. Пенсионерският клуб в селото също се нуждае от ремонт, тъй като покривът тече, електрозахранването е в лошо състояние, липсва комин. Предвидени ли са средства и кога ще може да се ремонтира?
  4. Кога ще бъде направен одит на кметство Беглеж?

Кметът на Община Плевен Георг Спартански обеща да направи проверка и по двете писма и да отговори на поставените въпроси.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...