Акценти
Начало / Общество / Община Плевен се размина със санкции за милиони

Община Плевен се размина със санкции за милиони

Община Плевен е санкционирана само с близо 30 000 лева по двата проекта – за интегриран градски транспорт и този за модернизирането на градската среда, а не както се очакваше с около 7 млн. лева. Добрата новина, както я определи кметът Георг Спартански, бе обявена днес по време на редовната оперативка на общинската администрация. Санкциите за близо 7 млн. лева можеше да се стоварят над Община Плевен заради риска от незавършване на започнатите европроекти в срок.

Най-големият проект – този за Интегриран градски транспорт, трябваше да бъде приключен до края на декември м.г.. В него бяха включени 10 компонента, но един от тях – изграждането на контактната мрежа на тролеите, се проточи до месец март т.г. Именно затова имаше реална възможност Общината да бъде санкционирана с милиони левове.

Другият проект, който включваше основна реконструкция на водните огледала и Пеещия фонтан, както и улица „София“, също трябваше да бъде приключен до края на годината.

В крайна сметка вече има официално писмо от Управляващия орган по европейската програма и санкциите са в размер на около 12 000 лева за единия проект и 16 000 лева за другия, което е значително по-малко от най-лошите прогнози, които грозяха Общината.

Градоначалникът поясни, че предстои договаряне с изпълнителя на контактната мрежа на тролеите, тъй като тя бе завършена след крайния срок на проекта и не подлежи на заплащане по европрограмата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...