Акценти
Начало / Образование / Чл.кор. проф. Григор Горчев: Новият факултет по фармация придава нова визия на Медицинския университет в Плевен

Чл.кор. проф. Григор Горчев: Новият факултет по фармация придава нова визия на Медицинския университет в Плевен

Факултетът по фармация, за разкриването на който вече има официално решение на парламента, ще придаде нова визия на Мидицнския университет в Плевен и ще издигне още повече авторитета му. Това каза днес почетният ректор на университета чл.кор. проф. Григор Горчев на пресконференция  по повод разкриването на новата структура към Медицински университет в Плевен. Към факултета по фармация вече има голям интерес не само от български, но и от чуждестранни кандидат-студенти и тепърва университетът ще бере плодовете от това сериозно начинание – разкриване на нов факултет, подчерта още проф. Горчев.

Ректорът на университета проф. Славчо Томов обясни , че вече са в процес на подготовка за прием на първите 30 студенти по магистърската специалност фармацевт. Капацитетът за пълния курс на обучение в новия факултет е общо 300 студенти, поясни той. Ректорът припомни трудния път, който сегашното ръководство на университета е изминал, за да стане факт новата структура. Това беше една от стратегическите цели в мандатната програма на новото университетско ръководство и в реализирането й се включи цялото ръководство на висшето училище, изтъкна проф. Томов и допълни, че за постигането й заедно са работили всички плевенски депутати. Датата 30 март, когато в парламента с безусловно мнозинство беше гласувано решението за разкриване на факултет по фармация в Медицинския университет в Плевен, ще остане паметна в историята на висшето училище, акцентира ректорът.

003

Друга важна стъпка за разкриване на новия факултет е осигуряването на материалната база. Първата копка за новата сграда беше направена през юни 2014 г. и след почти 2 години тя вече е готова. Предстои да бъде открита за новата учебна година. Тогава ще бъде представено и ръководството на новия факултет, стана ясно на пресконференцията. Проф. Томов отбеляза, че е осигурен на 100 процента преподавателският състав за първите две години от обучението.

Плевенският факултет по фармация ще има тази отличителна черта от вече съществуващите подобни в страната, че ще подготвя кадри за фармацевтичната промишленост. В България в момента има категоричен недостиг на клинични магистър-фармацевти, които заедно с лекаря и медицинската сестра  да участват активно в лекарствената терапия на пациентите. Недостиг има и на магистър-фармацевти, които да участват в екипите за клинични проучвания, обясни проф. Томов други аспекти от необходимостта от разкриване на факултета в Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...