Акценти
Начало / Общество / За по-малко от 10 минути евакуираха Общината при днешното учение

За по-малко от 10 минути евакуираха Общината при днешното учение

За по-малко от 10 минути всички 216 служители на Общината и намиращите се в сградата посетители бяха изведени от сградата при провелото се днес учение за защита при силно земетресение. Учението постигна своите задачи и показа много добра координация между отделните институции. Това беше отчетено след края на учението на тема „Дейност на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия при възникване на силно земетресение на територията на община Плевен”.

Според началника на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – комисар Емил Маринов, това е било най-отговорно проведеното учение, на което той е присъствал.

Всичко започна в 10 часа, когато „силно земетресение от 5.9 по Рихтер  разтърси” Плевен. Сградата на Общината беше в центъра на събитията. Бързата реакция на отговорниците на етажи в сградата, които са определени с плана за действие при бедствия и аварии, бързо организират опразването на сградата през всички изходи, които са своевременно отворени от отговорните за това лица. Екипи на пожарната, полицията и Центъра за спешна медицинска помощ за минути пристигнаха на място, тъй като се оказа че има тежко пострадал. А на покрива на сградата пламна пожар. Пострадалият беше свален от един от прозорците на часовниковата кула на сградата, чрез алпийски способ, докато други пожарникари започнаха гасенето на пожара.

В днешното учение бяха включени още Спортното училище, което също беше евакуирано. В „Топлофикация Плевен” също „имаше пожар”. В учението беше предвидено дори и пропукване на язовирната стена на Тотлебенов вал.

В хода на учението екипите на „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението”, на МВР – Плевен, на аварийните групи на ВиК, ЧЕЗ, ЧТК, „Напоителни системи”, „Инжстрой” и „Паркстрой” показаха добра координация в съвместните си дейстния за неотложни спасителни и аварийно-ремонтни работи, обобщи комисар Маринов.

Подобно учение в Община Плевен не е провеждано от 2006 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...